Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες στη Τρίπολη

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες στη Τρίπολη

Τουλάχιστον 97 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες.

Περισσότεροι από 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί από την 13η Ιουλίου στις μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής.

Ο απολογισμός βασίζεται σε αναφορές οκτώ δημόσιων νοσοκομείων στην Τρίπολη και στα προάστιά της και δεν συμπεριλαμβάνει όσους τυχόν δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε νοσοκομεία εκστρατείας ή σε ιατρικές εγκαταστάσεις σε άλλες πόλεις.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, ο οποίος είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 20ή Ιουλίου, έκανε λόγο για 47 νεκρούς και 120 τραυματίες.

Αντιτιθέμενες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται από τα μέσα του Ιουλίου για τον έλεγχο του αεροδρομίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για τον έλεγχο περιοχών και για πολιτική εξουσία.

Και σήμερα μάχες μαίνονταν γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εκρήξεις ακούγονταν το πρωί στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου συγκεντρώνονται οι εχθροπραξίες.

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες έως σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.

Πυρά εναντίον οχηματοπομπής με διπλωμάτες της Βρετανίας

Μια οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, καθώς εκινείτο προς τα σύνορα με την Τυνησία, πάντως ουδείς τραυματίστηκε στο συμβάν αυτό, δήλωσε ένα στέλεχος της πρεσβείας σήμερα.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τρίπολη μειώνει το προσωπικό της αφότου οι συγκρούσεις άρχισαν να κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, πριν από δύο εβδομάδες. Το τελευταίο διάστημα, η βία στη χώρα χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Επρόκειτο για μια απόπειρα πειρατείας» των αυτοκινήτων «ενώ η οχηματοπομπή βρισκόταν καθ’ οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία», είπε ο διπλωμάτης αυτός. «Δεν τραυματίστηκε κανείς, όλοι είναι σώοι και ασφαλείας, αλλά οχήματα υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο Μπομπ Φίλιπσον.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε σε ένα δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας.

Οι κλοπές αυτοκινήτων από ενόπλων είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες ομάδες δεν διστάζουν να επιτίθενται ούτε στα θωρακισμένα αυτοκίνητα των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη χθες, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς —με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικών— στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των εγκαταστάσεων της πρεσβείας.

Όπως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Σάββατο, η κυβέρνηση της Βρετανίας και της Γερμανίας κάλεσαν σήμερα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της αιματηρής βίας.

Ο Φίλιπσον πάντως διαβεβαίωσε ότι η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοικτή. Όμως, «λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών στις μετακινήσεις προς και από την Τρίπολη, μειώνουμε τον αριθμό του προσωπικού» που εργάζεται στην πρεσβεία, πρόσθεσε.

Από 100 ως 300 Βρετανοί υπήκοοι ζουν σήμερα στη Λιβύη.

Οι συγκρούσεις εξάλλου ανάγκασαν την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη στα μέσα του Ιουλίου.

Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδόσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη—η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν δώσει στην δημοσιότητα κάποια οδηγία για όλη τη χώρα, αλλά προτείνει στους ταξιδιώτες στη Λιβύη να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση» και αποθαρρύνει τις μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη Βεγγάζη, όπου ένας Γάλλος υπήκοος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο.

Η Ιταλία έχει καλέσει επίσης τους υπηκόους της να «περιορίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις τους στην επικράτεια (της Λιβύης)», όπως και «μέσα στις πόλεις», καθώς και να «ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση ασφαλείας» στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη της Λιβύης

«Έκρηξη» Ουκρανών για τον εμποδισμό των ερευνών του Μπόινγκ