ΣΥΡΙΖΑ: «Απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας» από τον Σαμαρά

ΣΥΡΙΖΑ: «Απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας» από τον Σαμαρά

«Μετωπική» στη Βουλή για το νέο Μεσοπρόθεσμο - Σφοδρές επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ.

Για «απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας» μέσα από την παρουσίαση των θέσεών του για τη συνταγματική αναθεώρηση κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το κόμμα χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ ως «διχαστική και τρομολάγνα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό-«μερκελισμό», αποκαλύπτοντας το όραμά του για την επόμενη μέρα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. «Πράγματι», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ποτέ στη χώρα δεν είχε γίνει τόση ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, ποτέ δεν χάθηκαν τόσες θέσεις εργασίας, ποτέ δεν μειώθηκαν τόσο πολύ οι μισθοί, ποτέ δεν μετανάστευσαν, μεταπολιτευτικά, τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι, ποτέ δεν αυτοκτόνησαν τόσοι πολλοί…».

Σχετικά με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς κρύβεται και αρνείται τον οποιοδήποτε δημόσιο διάλογο για τις επιπτώσεις της πολιτικής τού μνημονίου και γι’ αυτό καταφεύγει σε απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας, μιλώντας άκαιρα για συνταγματική αναθεώρηση, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

«Αλήθεια, για τη σημερινή κατάντια της χώρας ευθύνεται το Σύνταγμα ή οι ακραίες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας;» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει, «Αφού κουρέλιασαν το Σύνταγμα, συρρικνώνοντας τη δημοκρατία, φέρνουν προτάσεις που σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται στη λογική της συνταγματοποίησης των μνημονίων. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι μετά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορεί να τις επαναφέρει, αφού δεν θα έχει αυτό το περιθώριο».

«Μετωπική» στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο
«Είμαστε ή όχι κοντά στην έξοδο από την κρίση»; Κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις αξιοποιώντας τη συζήτηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης εστίασε στις κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής των Μνημονίων και προέβλεψε ότι έρχεται νέα εξοντωτική λιτότητα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το Μνημόνιο τελειώνει.

«Το οικονομικό επιτελείο της σημερινής κυβέρνησης μου θυμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του 2007, όταν είχαν αρχίσει να βαρούνε τα τύμπανα, αλλά δεν άκουγε. Στη θέση σας, κ. Σταϊκούρα, ήταν ο κ. Αλογοσκούφης, όταν έταζε λαγούς με πετραχήλια» είπε απευθυνόμενος, στα κυβερνητικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αμφισβήτησε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τις προοπτικές της οικονομίας.

«Μας μιλάτε για έξοδο από την κρίση, για πρωτογενή πλεονάσματα. Και τότε η Ελλάδα έπλεε όπως ο Τιτανικός και δεν έβλεπε το παγόβουνο. Καταλαβαίνετε ότι εσείς δεν είστε κυβέρνηση. Είστε υπηρεσία των αγορών. Δεν βλέπετε την πραγματικότητα μπροστά σας και έχετε τη θεωρία ότι βγαίνουμε από την κρίση, αλλά εκείνο που έχετε κάνει είναι μια τρύπα στο νερό», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι «δεν είναι δυνατό να δούμε, μετεκλογικά, κόμματα να μετασχηματίζονται μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από οικονομικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία».

«Σήμερα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, για πρώτη φορά επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους αμφισβητείτε, όπως έχετε αμφισβητήσει και όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και επέμεινε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς, όμως, έχουμε δείγμα γραφής. Εμείς ψηφίζαμε προϋπολογισμούς υφεσιακούς, ψηφίζαμε προϋπολογισμούς αύξησης της ανεργίας και σήμερα γυρνάμε στην ανάπτυξη, αποκλιμακώνεται η ανεργία και είμαστε σε ένα σημείο που αναγνωρίζεται και από τον κόσμο και από τις αγορές, σε ένα σημείο που αρχίζουν και έρχονται επενδύσεις. Ποια είναι η δική σας συμβολή στην προσπάθεια της χώρας; Εσείς λέτε πως όποιος επενδυτής έρθει θα είναι συνεργός στα εγκλήματα της κυβέρνησης».

Ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει στους πολίτες αν παίρνει θέση εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, διότι αμφισβητεί ακόμη και την επιτήρηση στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία και θα υπάρξει μετά το τέλος του Μνημονίου, όπως υπάρχει και για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων. Είπε, ακόμη, ότι πριν από δύο χρόνια συζητούσαμε αν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία, αν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, τι θα κάνουμε για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου και ενώ συζητούσαμε αυτά, οι πολίτες πήραν 70 δισ. ευρώ καταθέσεις από τις τράπεζες, επειδή ανησυχούσαν για την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταθέσεις τους. «Σήμερα όμως η συζήτηση ευρώ ή δραχμή και για παραμονή στην ευρωζώνη έχει σταματήσει, δεν υπάρχει ανησυχία για τις τράπεζες και αντιμετωπίστηκαν οι βασικές ελλείψεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το προβάδισμα του