Επιμένει στη σκληρή γραμμή για τις τράπεζες το ΔΝΤ

Επιμένει στη σκληρή γραμμή για τις τράπεζες το ΔΝΤ

Το Ταμείο επιμένει να πραγματοποιηθεί ποιοτικός έλεγχος του ενεργητικού και stress test πριν το καλοκαίρι του 2018.

 

Στην άποψή του για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού και stress tests των ελληνικών τραπεζών πριν τη λήξη του προγράμματος, επιμένει το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέι Ράις. Μάλιστα τοποθέτησε χρονικά τη διεξαγωγή των ελέγχων πριν το καλοκαίρι του 2018.

«Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα stand-by arrangement του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους. Όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνικά κλιμάκια που δουλεύουν στην Αθήνα για να εξετάσουν τις οικονομικών εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που διατύπωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (ότι το Ταμείο δεν έχει δουλειά στην Ευρώπη, πρέπει να δουλέψει καλή τη πίστη και να μην ζητά περισσότερα μέτρα) απάντησε ότι «όλοι δουλεύουμε καλή τη πίστη, αυτή είναι η αρχή. Η δουλειά μας στην Αθήνα έγινε μετά από αίτημα των αρχών και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».