Σκοτώνοντας τον «Μπιν Λάντεν»

Σκοτώνοντας τον «Μπιν Λάντεν»

Ποιο είναι το μέλλον του χαρτονομίσματος των 500 Ευρώ;

Το 500δολαρο «πέθανε» (πριν από 40 χρόνια). Το χαρτονόμισμα των 1.000 Καναδικών δολαρίων «πέθανε» (το 2000). Και το 500ευρώ δεν «αισθάνεται» πολύ καλά τελευταία!

Πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch έθεσε ευθέως το ερώτημα εάν θα πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά το μωβ χαρτονόμισμα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, που λίγοι υποστηρίζουν ότι έχουν πιάσει στα χέρια τους, αλλά φαίνεται ότι αρκετά συχνά τελικά αλλάζει χέρια.

Σήμερα, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν στο 1/3 της συνολικής νομισματικής αξίας των χαρτονομισμάτων του Ευρώ που υπάρχουν στην κυκλοφορία παγκοσμίως. Σε απόλυτους αριθμούς, μιλάμε για περίπου 300 δισ. ευρώ! Όμως, τα 2/3 από αυτά εκτιμάται ότι καταλήγουν είτε σε χρηματοκιβώτια, είτε κάτω από τα …στρώματα ορισμένων.

Η κατάργηση του εν λόγω τραπεζογραμματίου θα επιφέρει πλήγμα κατ’ αρχήν στην φοροδιαφυγή, εκτιμά η Merrill Lynch. Και όχι μόνον. Έχοντας αποκτήσει δικαίως κατά πολλούς το παρατσούκλι «Μπιν Λάντεν» (!), θεωρείται το αγαπημένο χαρτονόμισμα της παραοικονομίας και της παρανομίας.

Διαβάστε: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Καλεί τον Μέσι

«Το 2006, η Κεντρική Τράπεζας της Ισπανίας διεξήγαγε έρευνα για το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά της χώρας κυκλοφορεί περίπου το 25% αυτών των τραπεζογραμματίων», επισημαίνει με νόημα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας του best seller βιβλίου -που έγινε και ταινία- για την μαφία «Γόμορα».

«Οι εγκληματικές οργανώσεις του έχουν ιδιαίτερη προτίμηση», εξηγεί, «κυρίως γιατί δεν πιάνει χώρο! Σε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο 45 εκατοστών, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να στοιβάξει σε 500ευρα περί τα 10.000.000 ευρώ, ανέτως!».

Η απάντηση -προτείνει η Merrill Lynch και ο αναλυτής της Αθανάσιος Βαμβακίδης– είναι ο αιφνιδιασμός. Σε πρώτη φάση, αναφέρουν, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν σε καταθέσεις σε 500ευρα -π.χ. έως 10.000 ευρώ- πάνω από το οποίο οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις ότι τα ποσά προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες. Κι έπειτα, ύστερα από 1-2 μήνες, αυτή η «πόρτα» θα πρέπει να κλείσει οριστικά, με την απόσυρση του «ακριβού» τραπεζογραμματίου.

Το αποτέλεσμα θα είναι όσες από τις προαναφερθείσες καταθέσεις θεωρούνται ύποπτης προέλευσης, μαζί με όσα 500ευρα κυκλοφορούν «αδέσποτα» στην αγορά, να καταχωρηθούν ως κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φορολογώντας έτσι 100% το «βρώμικο» χρήμα.

Το αμέσως επόμενο θετικό που βλέπει η Merrill Lynch είναι η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών εξαγωγών, και κατά συνέπεια, μία νέα ώθηση στις οικονομίες της Ευρωζώνης, που σήμερα αργά και σταθερά βυθίζονται στη δίνη της ύφεσης και της κρίσης χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από το χαρτονόμισμα των 500.