Στα σκαριά το μουσείο της Polaroid

Στα σκαριά το μουσείο της Polaroid

Στο Λας Βέγκας ετοιμάζεται χώρος αφιερωμένος στη θρυλική φίρμα και τους διάσημους φωτογράφους που χρησιμοποίησαν τις μηχανές της.

Η Polaroid όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια. Η εταιρεία που κατασκεύαζε τις καταπληκτικές εκείνες φωτογραφικές μηχανές χρεοκόπησε το 2001 και ξανά το 2008. Έχει αποχωρήσει εντελώς από το πεδίο της φωτογραφίας και των φιλμ και επιβιώνει ως administrative shell που βγάζει χρήματα νοικιάζοντας το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Polaroid σε τρίτους.

Ένας από τους «ενοικιαστές» είναι η Polaroid Fotobar, μια εταιρεία που διαθέτει καταστήματα στα οποία μπορεί κανείς να τυπώσει τις ψηφιακές του φωτογραφίες -από smartphone ή μηχανή- σαν να είχαν τραβηχτεί με κανονική Polaroid. Ο πελάτης μπορεί επιπλέον να επιλέξει τις εικόνες του σε κολάζ, κορνίζες ή όποια άλλη μορφή επιθυμεί.

Η Polaroid Fotobar σχεδιάζει να ανοίξει στο Λας Βέγκας ένα μουσείο αφιερωμένο στη θρυλική φωτογραφική μηχανή, εκείνη που εφηύρε ο Edwin Land το 1948 και που έφτασε να γίνει ένα από τα εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα στον χώρο της κατά τη δεκαετία του ’80. Οι δημιουργοί του έχουν ξεκινήσει και σχετική καμπάνια στο Indiegogo προκειμένου να συγκεντρώσουν 100.000 δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου, αλλά και για το licensing διάσημων φωτογραφιών, όπως εκείνες που σωρηδόν τραβούσε ο Andy Warhol και βρίσκονται σήμερα στο ομώνυμο μουσείο. Προσπάθεια γίνεται, επίσης, για να αποκτηθεί το ιστορικό αρχείο της Polaroid Corporation, σήμερα στην ιδιοκτησία του ΜΙΤ.

Δείτε ακόμη: Ο κύβος της Polaroid

Κατά τη διάρκεια ζωής της φίρμας πολλοί ήταν οι διάσημοι φωτογράφοι που εκτίμησαν τις αρετές της. Ansel Adams, Chuck Close, Walker Evans, Robert Mapplethorpe, Helmut Newton και πολλοί άλλοι χρησιμοποίησαν Polaroid ως κύριο εργαλείο – εκτός, δηλαδή, από τα βοηθητικά γρήγορα snapshots που ήταν ανεκτίμητα στην εποχή του φιλμ.

Η ιστορία δεκαετιών, τα δεκάδες μοντέλα, οι διάσημοι που φωτογράφισαν και φωτογραφήθηκαν, η τεχνολογία που ενσωμάτωσε, όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία που θα δώσει στο μουσείο υλικό για εκθέσεις και πάρα πολύ σημαντικούς λόγους για να το επισκεφθεί κανείς.

Τα εγκαίνιά του αναμένονται τον Απρίλιο.

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας:

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες superzoom φωτογραφικές μηχανές