Στη δημοσιότητα το «απόρρητο» κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας- Θεσμών

Στη δημοσιότητα το «απόρρητο» κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας- Θεσμών

Η Handelsblatt δημοσιεύει τα συμφωνηθέντα- Περιλαμβάνονται: Πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2021 ή το 2022, εξορθολογισμό σε επιδόματα και δημόσιες δαπάνες.

Αποσπάσματα από το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών της 22ας Μαΐου δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «Ελαφρύνσεις έναντι μεταρρυθμίσεων»:

Στις 53 σελίδες του προσχεδίου περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Το εμπιστευτικό έγγραφο που επιγράφεται “Απόρρητο: Μόνο για υπηρεσιακή χρήση” βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt. Πολλά προαπαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλα, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού, το 2019 και το 2020.

Το πακέτο των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018​

  • Εξορθολογισμός των κοινωνικών παροχών και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας (259 εκατ. ευρώ, το 2018)
  • Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018)
  • Η φορολόγηση ενοικίασης ακινήτων για τουριστικούς λόγους [τύπου Airbnb] (48 εκατ. ευρώ το 2018)
  • Ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ το 2018)
  • Εκλογίκευση επιδομάτων των στρατιωτικών,  με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό (7 εκατ. ευρώ το 2018)

Προβλέπονται επίσης, μεταξύ άλλων

– Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
– Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.
-Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου) αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2019 αντί του 2020, αν το ΔΝΤ – σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος – θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.
-Παράλληλα, αναφέρονται αναλυτικά και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από το 2019. 

ESM: “Δυνατότητες και κίνητρα” για την ελαφρύνση του χρέους

Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα. Τίτλος του: “Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα”. Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050.

Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα. Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.