Στην παράνομη μετανάστευση επικεντρώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Στην παράνομη μετανάστευση επικεντρώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής μιλούν για «νέες κινήσεις» γύρω από την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Το θέμα της “λαθρομετανάστευσης” δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαχωρισμού όσων δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως π.χ. όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Όπως είπε, το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο.

Διαβάστε ακόμη: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση κι όχι σε πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τον «εγκληματικό χαρακτήρα των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών», λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες γι’ αυτούς. Τόνισε δε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ώστε εκτός από τη διάσωση των παράνομων μεταναστών να προλαμβάνεται η παράνομη διακίνησή τους.

Διαβάστε ακόμη: «Ασφυκτιούν» τα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με τη Eurostat

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της καινοτομίας και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σημαντικές ξένες επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτυχημένη δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Τέλος επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε μία σειρά οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα. «Δεν είναι σχέδια στα χαρτιά», ανέφερε και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην τόνωση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων, η φαρμακευτική βιομηχανία κ.α.

Διαβάστε ακόμη: Λύση για το χρέος ζήτησε ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Δράση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
«Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης είναι ορατά, αλλά η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για αύξηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας».

Αυτό τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία επικεντρώθηκε στην ψηφιακή οικονομία, την καινοτομία και τις υπηρεσίες. Όπως αναφέρεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων οι τομείς αυτοί παρέχουν ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης και απασχόλησης, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρείχε συγκεκριμένη καθοδήγηση για την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε διεξοδική συζήτηση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επικεντρώθηκε ιδίως στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Όπως αποφασίσθηκε τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα ζητήματα τον ∆εκέμβριο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Γουλιέλμος Αντωνίου