Στιβ Βόζνιακ: «Άδικο και γεμάτο λάθη το “Jobs”»

Στιβ Βόζνιακ: «Άδικο και γεμάτο λάθη το “Jobs”»

Ο συνιδρυτής της Apple ξεσπάθωσε κατά του φιλμ και του πρωταγωνιστή του, Άστον Κούτσερ.

«Γεμάτο λάθη» βρήκε το φιλμ με θέμα τη ζωή του συνιδρυτή της Apple -και πρώην φίλου του- ο έτερος συνιδρυτής Στιβ Βόζνιακ. Τόσο σε συνεντεύξεις του όσο και με προσωπικά σχόλια σε ιστοσελίδες, ο ιδιοφυής δημιουργός, που άλλαξε την ιστορία των προσωπικών υπολογιστών με τα Apple I και Apple II, αναφέρει πως η ταινία εμφανίζει τον Τζομπς ως τον τέλειο νεαρό επιχειρηματία, σχεδόν χωρίς ελαττώματα, και δεν δίνει στους συνοδοιπόρους του των πρώτων ετών τη σημασία που τους αξίζει.

«Ο πρωταγωνιστής έπαιζε καλά», έγραψε ο Βόζνιακ αναφερόμενος στον Άστον Κούτσερ, για να συνεχίσει με μια δόση ειρωνίας πως «…μπήκε τόσο πολύ στον χαρακτήρα του Τζομπς που έφτασε να κάνει άσχημα σχόλια για μένα επειδή κάπου άκουσε πως βρήκα την ταινία κακή. Δεν είναι έτσι. Είπε επίσης πως δεν μου άρεσε το φιλμ του επειδή με πληρώνουν ως σύμβουλο για μια άλλη ταινία με το ίδιο θέμα. Δεν θα είχα πρόβλημα να συνεργαστώ και με τις δύο παραγωγές, αλλά η συγκεκριμένη είχε ήδη το σενάριο έτοιμο και δεν επιδεχόταν αλλαγές. Άσε που δεν μου άρεσε καθόλου εξαρχής».

Ο Τζομπς μαζί με τον Βόζνιακ σε σκηνή της ταινίας.
Ο Τζομπς μαζί με τον Βόζνιακ σε σκηνή της ταινίας.
Ο Τζομπς μαζί με τον Βόζνιακ σε σκηνή της ταινίας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Βόζνιακ ήταν λιγότερο ευγενικός. Είπε πως ο ίδιος και η σύζυγός του διάβασαν το σενάριο και «το σιχάθηκαν», ενώ για τον πρωταγωνιστή έχει την άποψη πως «ερμήνευσε τον Στιβ ως ίνδαλμα. Ήταν φανερό ότι τον θαύμαζε».

Σε άλλη του συνέντευξη σε ιστοσελίδα, ο «Γουόζ» ανέφερε πως «ήμασταν και οι δύο παιδιά, δεν μοιάζαμε με επαγγελματίες και η σχέση μας ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν. Αν όμως η ταινία αρέσει στον κόσμο και διασκεδάζει, ας είναι».

Πάντως, και οι κριτικοί συμφωνούν πως πρόκειται για έργο κάτω του μετρίου. Στο Rotten Tomatoes -το site όπου συγκεντρώνονται όλες οι κριτικές ταινιών και υπολογίζεται η μέση βαθμολογία τους- έχει μόλις 26% «φρεσκάδα», ενώ μόλις το 52% όσων θεατών την είδαν και τη βαθμολόγησαν, δήλωσαν ότι τους άρεσε.