Στο νέο Fortune που κυκλοφορεί: Οι εταιρείες που έχουν όραμα και αλλάζουν τον κόσμο

Στο νέο Fortune που κυκλοφορεί: Οι εταιρείες που έχουν όραμα και αλλάζουν τον κόσμο

Το νέο τεύχος του Fortune κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτή τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με τη λίστα «Change the World».

Εδώ και αιώνες είχαμε συνηθίσει να κρίνουμε την επιτυχία των επιχειρήσεων από την «υγεία» των αριθμών τους, πρωτίστως δε από τα κέρδη τους. Τα περιθώρια κέρδους ήταν και είναι αυτά που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ευημερούν.

Και η ευημερία των επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας. Μια επιχείρηση που ευημερεί, αναπτύσσεται, δημιουργεί θέσεις εργασίας, επενδύει στο μέλλον, εκπαιδεύει το ανθρώπινο δυναμικό της, καινοτομεί, σέβεται το περιβάλλον, ακολουθεί πρακτικές που στηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, φροντίζει για την ενίσχυση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων… Έχει με μια λέξη ΟΡΑΜΑ.

Αυτό ακριβώς, το όραμα, είναι που στις μέρες μας παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Γιατί το περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην. Η ψηφιακή μετάβαση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η εργασία, η πληροφορία και το χρήμα κινούνται άμεσα, σχεδόν ανέξοδα και με απίστευτη ταχύτητα. Δεν υπάρχουν σταθερές και την κατάσταση εντείνουν η οικονομική κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια, οι μεταναστευτικές ροές, η διατάραξη της ειρήνης και η παγκόσμια κρίση αξιών. Σε αυτή την «κινούμενη άμμο», οι επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο και να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όχι μόνο επειδή μπορούν, αλλά επειδή αυτό περιμένει και η κοινωνία.

Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να επενδύσουν μέρος των κερδών τους στην κοινωνία για να λύσουν προβλήματα που, επιπλέον, οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. Μια επιχείρηση σήμερα κρίνεται για τον τρόπο που αλλάζει τον κόσμο και οδηγεί τον εαυτό της, τους εργαζομένους της και την κοινωνία στο μέλλον.

Σε περιόδους δύσκολες και ταραγμένες, αυτό ακριβώς το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα είναι που χαρακτηρίζει μια επιχείρηση ως επιτυχημένη.

Στο Fortune, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, με κεντρικό σύνθημα «Doing Well by Doing Good», καταρτίσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο. Η λίστα «Change the World» φωτίζει τις επιχειρήσεις εκείνες που διακρίνονται για το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθούν, αναλαμβάνοντας έμπρακτα το δικό τους μερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζομένους τους και στο περιβάλλον.

Όραμα, εταιρική υπευθυνότητα, στρατηγική, καινοτομία, τεχνολογία, σεβασμός στο περιβάλλον και πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα ανέδειξαν τις επιχειρήσεις στη λίστα.

Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται 28 συνολικά εταιρείες, στις οποίες το κοινωνικό όφελος και το επιχειρηματικό κέρδος συνδυάζονται αρμονικά και η ανάπτυξή τους «χτίζει» ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η Φωτεινή Ιωάννου, επικεφαλής του Corporate and Investment Βanking της Τράπεζας Πειραιώς, που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση της λίστας, «είναι καθήκον όλων των μεγάλων υγειών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά να υιοθετήσουν πρακτικές ανταποδοτικές προς την κοινωνία και προς το περιβάλλον, γιατί η ευημερία της κοινωνίας προϋποθέτει την ευημερία των επιχειρήσεων».

Ενώ ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και CEO της Vodafone Eλλάδας, που αναδείχτηκε στη δεύτερη θέση τονίζει με τη σειρά του ότι η αλλαγή που θα φέρει η Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση στον κόσμο όπου ζούμε, στον τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, θα είναι με τεράστια διαφορά η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Γι’ αυτό και η παρουσία μας στη λίστα είναι η «επιβράβευση της συστηματικής μας προσπάθειας στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης».

Δείτε τη λίστα, αποκλειστικές συνεντεύξεις και αφιερώματα στο νέο τεύχος του Fortune, που κυκλοφορεί αύριο σε όλα τα περίπτερα!