Στο Βερολίνο με το βλέμμα στις συντάξεις

Στο Βερολίνο με το βλέμμα στις συντάξεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να πείσει σήμερα τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι στην ίδια αίθουσα θα βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, αποτελεί και αφορμή για να φουντώσει το παρασκήνιο σχετικά με το αν θα γίνει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του 2019.

Μέχρι στιγμής, επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών δεν έχει ανακοινωθεί αλλά στο περιθώριο της ημερίδας είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση του «να πείσουμε» και τους Γερμανούς αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για την μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων. Άλλωστε, δημοσίως, ο κ. Τσακαλώτος έχει υποστηρίξει ότι η όλη προσπάθεια για τις συντάξεις θα στηριχτεί στην πειθώ.

Συγκεκριμένα, η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια και η όποια απόφαση για τις συντάξεις να είναι κοινή και να ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις για την Ελλάδα όσον αφορά στα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου χωρίς να περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο καθώς οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται εκ του μακρόθεν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί των βασικών δημοσιονομικών προβλέψεων. Ακόμη, το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου είναι πιθανό να μην ασχοληθεί καν με το θέμα Ελλάδα δεδομένου ότι δεν θα έχει συνταχθεί η έκθεση των θεσμών.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αρχικά στο τι θα λέει το σχέδιο προϋπολογισμού που θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, στη συνέχεια στο ζήτημα εάν θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων στο Eurogroup του Νοεμβρίου ώστε ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κατατεθεί την 21η Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο με όλες τις τελικές προβλέψεις για συντάξεις και εξαγγελίες πρωθυπουργού, αλλά και στο εάν θα χρειαστεί να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και να φτάσουμε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (είναι προγραμματισμένο για τις 2 Δεκεμβρίου) δηλαδή λίγες μόλις ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους.

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμο ραντεβού για τις συντάξεις στο Βερολίνο – Επενδυτικό «σαφάρι» σε Λονδίνο και Ασία