Στον «αέρα» η δικαστική διαμάχη της Apple με τη Samsung

Στον «αέρα» η δικαστική διαμάχη της Apple με τη Samsung

Η επίπτωση της αναίρεσης στην αποζημίωση των 930 εκατομμυρίων δολαρίων δε θα είναι εύκολο να υπολογιστεί.

του Φίλιπ Έλμερ ντε Βίτ

Ακουγόταν γελοίο, αλλά σύμφωνα με πολλούς θιασώτες της Samsung η αγωγή της Apple – που οδήγησε σε επιδίκαση αποζημίωσης 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αργότερα μειώθηκε σε 930 εκατομμύρια δολάρια) – αφορούσε αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Και αυτό είναι το σημείο της ετυμηγορίας των ενόρκων που το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ ακύρωσε τη Δευτέρα.

Από νομική άποψη, το θέμα ήταν «η εξασθένιση της εμπορικής εικόνας». Εμπορική εικόνα σημαίνει τη φυσική εμφάνιση ενός προϊόντος – το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, το σχεδιασμό και την υφή του. Η εξασθένιση έρχεται σε δύο μορφές: θόλωση και αμαύρωση.

Η Apple είχε ισχυριστεί ότι τα smartphones της Samsung έμοιαζαν τόσο πολύ με εκείνα της Apple που οι πελάτες βρίσκονταν σε σύγχυση και ότι η φήμη του iPhone αμαυρώθηκε εξαιτίας αυτού. Οι ένορκοι συμφώνησαν.

Οι δικαστές διαφώνησαν. Προφανώς τα δικαστήρια κατά το πέρασμα του χρόνου έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια του τί συνιστά «αντιγραφή» μεταξύ ανταγωνιστικών προϊόντων, όταν πρόκειται για θέματα όπως ορθογώνιες και στρογγυλεμένες γωνίες. Ο πήχης είναι υψηλά για το τί συνιστά εξασθένιση εμπορικής εικόνας.

Οπότε αυτό το σημείο της ετυμηγορίας των ενόρκων αναιρέθηκε – παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί σε πρωτοβάθμιο βαθμό εκ νέου.

Τί σημαίνει αυτό για την αποζημίωση των 930 εκατομμυρίων δολαρίων; Αυτό θα είναι δύσκολο να διευθετηθεί, λέει ο Φλόριαν Μίλερ, ο οποίος κάλυψε την υπόθεση της Apple κατά της Samsung εκτενώς στην ιστοσελίδα του FOSS Patents.

Η απόφαση της Δευτέρας επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο της αποζημίωσης: 380 εκατομμύρια δολάρια. Και δύο από τις τρεις πτυχές της εν λόγω αποφάσεως – που καλύπτει το σχεδιασμό και τη χρησιμότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Apple – επιβεβαιώθηκαν.

Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί εκ νέου η αποζημίωση αυτόματα, λέει ο Μίλερ, επειδή οι δύο επιτροπές ενόρκων που έχουν ενημερωθεί για αυτό το μέρος της υπόθεσης αποφάνθηκαν σχετικά με τις αποζημιώσεις ανά προϊόν, όχι ανά δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Υποθέτω ότι πρέπει να γίνουν εκ νέου δίκες για όλα τα προϊόντα που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν οποιαδήποτε εμπορική εικόνα», λέει ο Μίλερ.

Αυτός ο κατάλογος προϊόντων περιλαμβάνει μοντέλα από το παρελθόν: Fascinate, Galaxy S (i9000), Galaxy S 4G, Galaxy S II Showcase (i500), Mesmerize, and Vibrant.

Η Samsung δεν έχει πουλήσει κανένα από αυτά τα μοντέλα εδώ και χρόνια.