Στουρνάρας: «Δεν μειώνεται η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Στουρνάρας: «Δεν μειώνεται η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Δεν είναι λύση η μείωση της τιμής στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. 

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ο Γιάννης Στουρνάρας.  Για το θέμα αυτό έγινε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στις 10 π.μ., στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους». Ενώ, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε πιο έντονο ύφος, πρόσθεσε ότι «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη υστέρηση, αποδίδεται από το υπουργείο, στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και προκαταβολή του 25%

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο εφέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά αίτημα πολλών κυβερνήσεων, το οποίο κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη. Ενώ, παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου, είχε απορριφθεί από την τρόικα, η οποία, είχε, επίσης, απορρίψει τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης (για το τελευταίο, η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς). Όσον αφορά στο κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Τέλος, κληθείς ο κ. Στουρνάρας να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών, με την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του Χρύσανθου Λαζαρίδη και τη διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός, σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ