Στουρνάρας: «Υπάρχει ελπίδα, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής»

Στουρνάρας: «Υπάρχει ελπίδα, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής»

«Κάποιοι σορτάρουν την αποτυχία της χώρας»– Στα 15 δισ. ευρώ ανεβάζει το Νέο Μνημόνιο η "Handelsblatt".

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας, μετά την δήλωση του για πιθανότητα επιστροφής στις αγορές το 2014.

«Υπάρχει ελπίδα, θα πετύχουμε, ο λογαριασμός βγαίνει, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όπου προκύψουν, θα σπρώξουμε προς τα πίσω αν χρειαστεί τα χρεολύσια και τις δόσεις για να είναι σίγουρη η σωτηρία της χώρας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν, κατηγορώντας τους ότι «σορτάρουν» στην αποτυχία της χώρας. «Όλοι οι σπεκουλαδόροι είναι αυτοί που δεν θέλουν να σωθούμε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ακόμα έδωσε έμφαση και στο θέμα τον offshore εταιρειών τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τίποτα όρθιο στοn χώρο αυτό».«Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς. Υπάρχει ελπίδα», κατέληξε ο Στουρνάρας.

Στουρνάρας: «Καλύτερη η πορεία του ΑΕΠ για το 2013»

«Στα 15 δισ. ευρώ το νέο πακέτο»
Πάντως αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει κάνει λόγο για περίπου 10 δισ. ευρώ όσον αφορά τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2016, το ποσό αυτό ανεβάζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Αυτό ισχυρίζεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, η οποία επικαλείται ως πηγή αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που εκτιμούν ότι τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ως το τέλος του 2016. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών θα προσδιοριστεί από την τρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ESM, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι, αν και η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup τον Οκτώβριο, η απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014.