Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα που πάνε για Σεπτέμβρη

Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα που πάνε για Σεπτέμβρη

Τα «όπλα» της κυβέρνησης, τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και ο μήνας σκληρής προετοιμασίας για το ΥΠΟΙΚ. 

Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία…Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα για τη μίνι αξιολόγηση του καλοκαιριού, που είναι προάγγελος της 5ης κατά σειρά αναθεώρησης του Μνημονίου, η οποία θα συνδεθεί και με τη νέα διευθέτηση του δημοσίου χρέους και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μετά τη συνάντηση, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πως «υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης, φέρεται να είπε, αστειευόμενος, προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι “αμερικανικός Αύγουστος”».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας, χαρακτήρισε την ολιγοήμερη επίσκεψη της τρόικας ως «εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση. Δεν υπήρξαν τριβές, ήταν φιλικότατη η συζήτηση. Ήθελαν να έχουν μία αντίληψη για το πού βρισκόμαστε και συζητήσαμε την πορεία του Προγράμματος».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τώρα την ολοκλήρωση του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.

Πάντως, για την ελληνική πλευρά το κύριο «όπλο» της απέναντι στους δανειστές θεωρείται η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία δίδει τη δυνατότητα να τεθούν προς την τρόικα ζητήματα ελάφρυνσης των πολιτών.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εάν τον Σεπτέμβριο θα τεθεί και το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, απάντησε «έχουμε καιρό να τα πούμε ξανά».

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η τρόικα έθεσε ως «αγκάθια» τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια (π.χ. ένστολοι), δήλωσε λακωνικά «είδαμε όλη τη γκάμα των θεμάτων».

Σημειώνεται ότι, ίσως και αύριο, πιθανόν να υπάρξει και ανακοίνωση της τρόικας για την ολοκλήρωση της μίνι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε σχετικά: Ραντεβού το Σεπτέμβριο με την τρόικα

«Από το 2015 δεν θα υπάρξει απόλυση»
Τη δέσμευση ότι «από το 2015 δεν θα υπάρχει απόλυση» στο Δημόσιο ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στους 6.500 δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «2.000 των οποίων οι συμβάσεις έχουν τελεσιδικίσει», αρνήθηκε ωστόσο να πει από ποιους φορείς θα είναι.

«Θέλουμε ένα Δημόσιο να λειτουργεί με λιγότερα χρήματα και πιο αποτελεσματικά» είπε αναφερόμενος στους στόχους του, αλλά και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Εκτενή αναφορά όμως έκανε και στο θέμα των φόρων σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένοι φόροι που είναι αναποτελεσματικοί και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τον κώδωνα του κινδύνου όμως έκρουσε και στους φορείς που δεν κάνουν απογραφή του προσωπικού τους και των πληρωμών τους, παρά τις δύο προειδοποιήσεις που έχουν λάβει από το υπουργείο. Με τη δεύτερη προθεσμία να λήγει σήμερα, Τετάρτη, έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρξει και τρίτη, αλλά και ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Διαβάστε επίσης: Προτεραιότητα οι φοροελαφρύνσεις και όχι οι απολύσεις