Τα email της Χίλαρι (ξανά)ανοίγουν- Η «ψαλίδα» με τον Τραμπ κλείνει

Τα email της Χίλαρι (ξανά)ανοίγουν- Η «ψαλίδα» με τον Τραμπ κλείνει
epa04270252 Former US Secretary of State Hillary Rodham Clinton of New York speaks at the Long Center in Austin, Texas, USA, on 20 June 2014. EPA/ASHLEY LANDIS CORBIS OUT

Το FBI ερευνά και πάλι τα emails της Κλίντον την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά 3,8% μεταξύ των υποψηφίων. 

Στελέχη του FBI έχουν εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας προκειμένου να εξετάσουν τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των δημοκρατικών κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα σχετίζονται με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού διαμετακομιστή την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ζήτημα που προέκυψε με τα ηλεκτρονικά μηνύματα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δέχεται επικρίσεις από ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ένταλμα αυτό θα επιτρέψει στο FBI να εξετάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν σχετίζονται με την έρευνα που είχε προηγούμενα διεξάγει σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών να φοβάται ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Η σχετική αποκάλυψη για τα (νέα) ηλεκτρονικά μηνύματα έγινε σε επιστολή του Κόμεϊ που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Κόμεϊ τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακής κυβερνητικής θέσης προκειμένου να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία.

Την ίδια ώρα η ψαλίδα δείχνει να κλείνει μεταξύ των δύο υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο.

Η πρώην Πρώτη Κυρία, η οποία παραμένει το φαβορί αυτή της εκλογικής αναμέτρησης, επέστρεψε σήμερα στην Φλόριντα, την πολιτεία- κλειδί στην κούρσα για το Λευκό Οίκο. Το προβάδισμά της εκεί μειώθηκε σημαντικά βάσει του μέσου όρου των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στο +0,8% σύμφωνα με το Real Clear Politics. Μάλιστα μια νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα κατέδειξε ότι ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ θα επικρατήσει με ποσοστό 46% έναντι 42% της πρώην υπουργού Εξωτερικών (New York Times Upshot/Siena College).

Η διαφορά της Κλίντον έναντι του Τραμπ κατέγραψε επίσης μικρή πτώση σε εθνικό επίπεδο, στο 44,9% στην πρόθεση ψήφου έναντι 41,1% τον μεγιστάνα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον συνεχίζει να εξαπολύει τα βέλη του εναντίον του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που καταφέρει να φέρει τα πάνω κάτω σε αυτήν την αναμέτρηση ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη ντε φάκτο επανέναρξη της έρευνας για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πολιτικού των Δημοκρατικών.

«Παρέμβαση» 

Ο Κόμεϊ δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια για την υπόθεση στην επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του Κογκρέσου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς εάν η ανακάλυψη νέων email είναι σημαντική ή όχι.

«Πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο που αντιτίθεται στην πολιτική των υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα, επιβεβαιώνοντας ότι ο διευθυντής του FBI «αγνόησε τις συστάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης». 

Ο Ποντέστα υπενθύμισε ότι αυτό το υπουργείο, στο οποίο ανήκει το FBI, παραδοσιακά δεν «παρεμβαίνει σε μια εκλογική αναμέτρηση, 11 ημέρες πριν από τις εκλογές».

«Θα έπρεπε να ξεκινήσει με το να κοιτάξει (αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) προτού κάνει κάτι τέτοιο εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας, τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών» επέμεινε ο επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον μιλώντας στο CNN, ενώ έκρινε την απόφαση του Κόμεϊ «ανάρμοστη».

«Ο κ. Κόμεϊ πρέπει πραγματικά να εξηγήσει γιατί έλαβε ένα τέτοιο μέτρο χωρίς προηγούμενο, όταν μάλιστα ο ίδιος λέει (…) ότι αυτά (τα email) θα μπορούσαν να μην αποδειχθούν σημαντικά».

Η «έλλειψη στοιχείων» στην επιστολή «αμέσως διαστρεβλώθηκε» πρόσθεσε επίσης στο NBC ο διευθυντής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Ρόμπι Μουκ, ζητώντας «όλες οι πληροφορίες να τεθούν επί τάπητος».

Κι η ίδια άλλωστε η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε χθες «περίεργη» και «βαθιά ανησυχητική» την συμπεριφορά του Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο είχε προτείνει για την θέση αυτή το 2013 ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον «μπορεί να πάρει τηλέφωνο την φίλη της και στενή συνεργάτιδα Χούμα Αμπεντίν και να της ζητήσει σήμερα να της πει το περιεχόμενο των email» δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ στο Fox.

Το στρατόπεδο εξάλλου του μεγιστάνα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο προς όφελός του την υπόθεση. Ο Τραμπ έκανε λόγο το Σάββατο για το «μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από το Watergate».

Σήμερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

«Αυτή τη στιγμή προηγούμαστε σε πολλές δημοσκοπήσεις, πολλές εκ των οποίων διεξήχθησαν πριν από την ανακοίνωση για την ποινική έρευνα» έγραψε στο Twitter.

«Θα εκπλήξουμε όλο τον κόσμο και θα κερδίσουμε τις εκλογές» υπογράμμισε η Κόνγουεϊ.

Ο «νοστράδαμος» των εκλογών λέει…

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τέσσερις με εννιά μονάδες προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις. Το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο νικητής αποκτά μεγαλύτερη βάση όταν πριν από ένα μήνα ο «αλάνθαστος προφήτης» Άλαν Λίχτμαν πόνταρε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Λίχτμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν της Ουάσινγκτον και είναι γνωστός για την δυνατότητά του να προβλέπει ποιος υποψήφιος θα νικήσει στις εκλογές. Ο ίδιος δεν έχει πέσει ποτέ έξω τα τελευταία… τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα όμως με την Washington Post, ο Λίχτμαν συνεχίζει να επιμένει σε μια νίκη του Τραμπ, όσα σκάνδαλα και εάν βγουν στην δημοσιότητα, όπως εξηγεί και στο βιβλίο του «Προβλέποντας τον επόμενο πρόεδρο: Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο 2016». Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί ότι ο ίδιος παραθέτει 13 ζεύγη δεδομένων για κάθε κόμμα στις οποίες καλείται να απαντήσει εάν ισχύουν ή όχι. Εάν σε έξι από αυτές δεν ισχύουν, τότε το συγκεκριμένο κόμμα χάνει την προεδρία. Τα δεδομένα είναι πάντα δομημένα έτσι ώστε να ευνοούν το κόμμα που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Πρόκειται για ένα σύστημα προγνωστικών που τον έχει βοηθήσει να προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα όλων των εκλογών από το 1984. Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι φέτος μπορεί να κάνει λάθος. Βασίζοντας τα προγνωστικά του σε ιστορικά στοιχεία και όχι σε τυχαίες προβλέψεις, ο Λίχτμαν, ρίχνει “λάδι” στην “φωτιά” της προεκλογικής εκστρατείας.