Τα μηνύματα ηγετών λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου G7

Τα μηνύματα ηγετών λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου G7

Το «βορειοκορεατικό πρόβλημα» θα επιλυθεί, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Μακρόν υπόσχεται κάθε βοήθεια κατά της τρομοκρατίας στη Μέι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα», αλλά διαβεβαίωσε τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πως τα ζητήματα γύρω από το απομονωμένο αυτό ασιατικό κράτος θα επιλυθούν.

«Μας απασχολεί πολύ… Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και θα επιλυθεί. Κάποια στιγμή θα επιλυθεί. Μπορείτε να στοιχηματίσετε σ’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης με τον Άμπε πριν τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).

Η αυξανόμενη βορειοκορεατική πυρηνική και πυραυλική απειλή θεωρείται από τον Τραμπ μείζων πρόκληση για την ασφάλεια και έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πύραυλο, την οποία εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να αποκτήσει κάποια στιγμή μετά το 2020.

Κάθε βοήθεια κατά της τρομοκρατίας υπόσχεται ο Εμανουέλ Μακρόν στην Τερέζα Μέι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να συνεργασθούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε αυτήν την ευρωπαϊκή μας συνεργασία, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε διμερές επίπεδο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής.

«Την εβδομάδα αυτή γνωρίσαμε μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις» και η Γαλλία γνωρίζει τι είναι να δέχεσαι τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό να εργασθούμε μαζί για να νικήσουμε την τρομοκρατία», είπε η Τερέζα Μέι.

Κατά την συνάντησή τους που διήρκεσε μία ώρα και έγινε στα αγγλικά, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην βρετανίδα πρωθυπουργό ότι προτίθεται «να ζητήσει από τις εταιρείες του Ιντερνετ, που έχουν μερίδιο της ευθύνης, κυρίως ως προς την διασπορά της τζιχαντιστικής προπαγάνδας, να συμμετάσχουν στην μάχη», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα «όλα τα μέλη της G7» να επαναβεβαιώσουν την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, την ώρα που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το θέμα.

«Μετά την τελευταία μας σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία δεν είδαμε τίποτε που να δικαιολογεί μια αλλαγή στην πολιτική των κυρώσεων. Οπότε καλώ όλα τα μέλη της G7 να επαναβεβαιώσουν αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Λίγο έως πολύ βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο Τραμπ», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τουσκ, δηλώνοντας παράλληλα «λιγότερο αισιόδοξος» και «λιγότερο συναισθηματικός» σε ό,τι αφορά «τα σχέδια και τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν»