Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Η εμπορία παιδιών είναι η εσχατιά της ανθρωπότητας.

Ο μικρός Μπεν, η Μαντλίν, η Μαρία. Οι συγκλονιστικές ιστορίες τους έγιναν πρωτοσέλιδα κι αποτελούν απόδειξη της εσχατιάς του ανθρώπου. Όμως, η λίστα της ντροπής δεν τελειώνει εδώ. Συμπληρώνεται κάθε χρόνο με 1,2 εκατομμύρια ανηλίκους… Τόσες είναι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ILO- οι «ανήλικες» ψυχές που πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα εμπορίας παιδιών, τα οποία έχουν απλώσει τα «πλοκάμια» τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκδοχές του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου είναι πολλές. Και σε αρκετές από αυτές γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες, σχεδόν κάθε ημέρα. Είναι παιδιά που υποβάλλονται σε εξαναγκαστική εργασία -όπως π.χ. οι μικροί επαίτες που βλέπουμε στους δρόμους. Παιδιά που εκπορνεύονται. Που γίνονται βαποράκια…

Ορισμένα από τα θύματα «μοσχοπουλιούνται» από τους ίδιους τους γονείς τους σε παράνομες υιοθεσίες. Αρκετά άλλα πέφτουν θύματα απαγωγής πριν καλά-καλά κοπεί από την μάνα τους ο ομφάλιος λώρος. Κάποια χρησιμοποιούνται ως Α’ ποιότητας «πρώτη ύλη» στο παράνομο εμπόριο οργάνων! Είναι παιδιά όλων των φυλών, εθνοτικών ομάδων, καταγωγής, θρησκείας, αγόρια και κορίτσια. Ηλικιακά, κυμαίνονται από νεογνά έως 18 ετών. Ο μέσος ηλικιακός όρος τους υπολογίζεται μεταξύ 11 και 14 χρονών.
Ο μέσος όρος επιβίωσής τους, αφότου πέσουν θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας, υπολογίζεται κάπου ανάμεσά στα τρία με επτά χρόνια. Ως συχνότερες αιτίες θανάτου αναφέρονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, ανίατες ασθένειες (με πιο συνήθη το AIDS), ο υποσιτισμός, η υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή η αυτοκτονία.

Διαβάστε ακόμη: Διεθνές ενδιαφέρον για την τετράχρονη Μαρία

Για τους εμπόρους της ντροπής, πιο… προσοδοφόρα θεωρούνται τα μικρά παιδικά που χρησιμοποιούνται στην πορνεία, ξανά και ξανά, ως μακροπρόθεσμη «επένδυση» για συνεχή «μαύρα» κέρδη! Μία συνήθης μάλιστα τακτική που χρησιμοποιείται στα εκπορνευόμενα κορίτσια είναι η χορήγηση ορμονών για ενίσχυση της σεξουαλικότητας, σε έναν επιπλέον βιασμό της παιδικής ψυχής τους…

Τα τελευταία στοιχεία της UNODC (Υπηρεσία ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα) για το εμπόριο παιδιών δείχνουν ότι η εξαναγκαστική εκπόρνευση ανηλίκων αυξήθηκε μέσα στην τελευταία 3ετια από 20 σε 27%. Εξ αυτών, η αναλογία των θυμάτων είναι δύο κορίτσια προς ένα αγόρι. Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανήλικοι αποτελούν σήμερα τα καλύτερα «γρανάζια» των κυκλωμάτων πορνείας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όσα από αυτά τα παιδιά καταφέρουν να βγουν από αυτόν τον εφιάλτη -σπάνια μόνα τους και συνήθως μετά την εξάρθρωση κυκλωμάτων εμπορίας ανηλίκων- έχουν να αντιμετωπίσουν στην μετέπειτα ζωή τους έναν τεράστιο «Γολγοθά». Οι πιο συνήθεις ασθένειες, σωματικές και ψυχολογικές, που αντιμετωπίζουν συνοψίζονται σε:

• σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, σοβαρούς τραυματισμούς ορθού, πόνους πυέλου, δυσκολίες ούρησης (κυρίως τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης)
• εθισμός σε ναρκωτικά
• χρόνια προβλήματα στη μέση, στην ακοή, στο αναπνευστικό σύστημα και στην καρδιακή λειτουργία (συνήθως λόγω εξαντλητικής εξαναγκαστικής εργασίας σε αγροτικές καλλιέργειες, οικοδομές κ.α.),
• κατάθλιψη, ψυχολογικές μεταπτώσεις
• συνεχής αίσθηση φόβου, κρίσεις άγχους
• διαταραχές ύπνου και σίτισης
• ενοχικά σύνδρομα, έντονο αίσθημα ντροπής
• πολιτισμικό σοκ για όσα παιδιά βρέθηκαν ξαφνικά σε άλλους πολιτισμούς και χώρες
• μετατραυματικές διαταραχές άγχους
• τραυματικό συναισθηματικό δέσιμο με τον δυνάστη-εκμεταλλευτή τους

Το εμπόριο ανθρώπων σε αριθμούς
• Πρόκειται για μία παγκόσμια “βιομηχανία” με ετήσια κέρδη 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!), τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες και το 1/3 από την Ασία.
• σήμερα έχει ξεπεράσει σε έκταση το παράνομο εμπόριο όπλων
• στα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών