Τα τηλεφωνήματα που έδωσαν ώθηση 50 δισ. δολαρίων στην Αpple

Τα τηλεφωνήματα που έδωσαν ώθηση 50 δισ. δολαρίων στην Αpple
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple announced the new iPhone 6 and Apple Watch. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

 

Μόλις έπεσε η τιμή της μετοχής μέσα στην εβδομάδα ανέλαβαν δράση ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook και ο οικονομικός διευθυντής Luca Maestri.

του Aaron Pressman

Η Apple τα πήγε θαυμάσια το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% στο ποσό-ρεκόρ των 88,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 16%, στα 3,89 δολάρια, που είναι επίσης ιστορικό υψηλό για την εταιρεία.

Και οι δύο επιδόσεις είναι ελαφρά ανώτερες των προβλέψεων της Γουόλ Στριτ.

Όμως, εν μέσω μιας σειράς δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πτώση στη ζήτηση για iPhones, η Apple είχε και μια απογοητευτική είδηση για τη Γουόλ Στριτ που αφορά την πρόβλεψη πωλήσεων για την αρχή του 2018. Συγκεκριμένα, τα αναμενόμενα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι 60-62 δισεκατομμύρια δολάρια, σαφώς κάτω από τα 65,4 δισεκατομμύρια που προβλέπουν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους είχαν γίνει πραγματικότητα. Η τιμή της μετοχής της Apple, η οποία είχε πέσει κατά 7% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκε επιπλέον κατά 2% αργά την Πέμπτη.

Και τότε ανέλαβαν δράση ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook και ο οικονομικός διευθυντής Luca Maestri, οι οποίοι άρχισαν τα τηλέφωνα με τους αναλυτές και αντέστρεψαν όλο το αφήγημα. Μόλις τελείωσαν, η μετοχή της Apple είχε ανακάμψει πλήρως, καλύπτοντας τις απώλειες και κερδίζοντας ένα επιπλέον 4% – μιλάμε δηλαδή για διακύμανση χρηματιστηριακής αξίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από μια ώρα.

Η άνοδος της μετοχής προέκυψε αφότου η αναλύτρια της Morgan Stanley, Katy Huberty, ζήτησε από τον Cook και τον Maestri να εξηγήσουν τις προβλέψεις που ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Και τα δύο στελέχη αναγκάστηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ό,τι συνήθως για τις μελλοντικές πωλήσεις iPhone.

Ο Maestri εξήγησε ότι η πρόβλεψη δεν δείχνει στην πραγματικότητα επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone στους καταναλωτές. Κάθε τρίμηνο, η Apple καταγράφει στις πωλήσεις της πόσα τηλέφωνα αποστέλλει έτοιμα για πώληση.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τηλέφωνα που έχουν αποσταλεί αλλά δεν έχουν πωληθεί και διατηρούνται ως απόθεμα. Η Apple παρήγαγε τόσα πολλά iPhones στο τέλος του 2017 και συγκέντρωσε τέτοιο απόθεμα που, ακόμα και με συνεχιζόμενες ισχυρές πωλήσεις, δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσει το απόθεμά της στην αρχή του έτους τόσο όσο χρειάζεται συνήθως.

Ένα λόγος που συνέβη όλο αυτό είναι επειδή το iPhone X ξεκίνησε να πωλείται τον Νοέμβριο αντί για τον Σεπτέμβριο, που είναι η συνήθης έναρξη πώλησης κάθε νέου μοντέλου iPhone, και έτσι η εταιρεία είχε περισσότερο χρόνο να χτίσει το απόθεμά της.