Η …ταπεινότητα είναι το καλύτερο είδος αυτοπεποίθησης

Η …ταπεινότητα είναι το καλύτερο είδος αυτοπεποίθησης

H Αντιπρόεδρος Brand και Επικοινωνίας της PayPal εξηγεί το είδος της εξυπνάδας που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει σε μία επιχείρηση.

της Κριστίνα Σμέντλεϊ*

Για να πετύχετε στον κόσμο των επιχειρήσεων, πρέπει να είστε έξυπνος και γεμάτος αυτοπεποίθηση – και ταπεινός επίσης. Το ένα χαρακτηριστικό δεν είναι πιο σημαντικό απ’ το άλλο, και σε πολλές περιπτώσεις η ευφυΐα και η αυτοπεποίθηση συμπορεύονται για την επιτυχία.

Νομίζω ότι υπάρχουν τρία είδη ευφυΐας, και στο καθένα η αυτοπεποίθηση παίζει κρίσιμο ρόλο.

Καταρχήν, όταν είσαι έξυπνος σε σχέση με την επιχείρησή σου, ένα απ’ τα βασικότερα πράγματα που είσαι σε θέση να κάνεις είναι να καταστρώσεις μια πορεία και μια στρατηγική για να καταλήξεις όπου θες να πας. Αλλά αμέσως μετά χρειάζεσαι την αυτοπεποίθηση να επιβάλλεις το σχέδιό σου και να κινητοποιήσεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, πρέπει να μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να πεις «Εκεί πηγαίνουμε – εμπιστευτείτε με, ακολουθήστε με».

Προσθέτω την ταπεινότητα στην εξίσωση γιατί πρέπει πάντα να έχετε την προσοχή σας στραμμένη και στους ανθρώπους που υπηρετείτε. Οι πελάτες της εταιρείας κατευθύνουν οτιδήποτε κάνω γι’ αυτήν.

Το να είσαι έξυπνος σε σχέση με τους ανθρώπους σημαίνει ότι μπορείς να νιώσεις εν-συναίσθηση, να βάλεις δηλαδή τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Αυτό είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όταν π.χ. κάνεις μια παρουσίαση ή δίνεις μια συνέντευξη. Και η εν-συναίσθηση εμπνέει την πίστη και την αφοσίωση του άλλου.

Τέλος, όταν είσαι έξυπνος σχετικά με τον εαυτό σου, γνωρίζεις το τι δεν γνωρίζεις. Αν έχεις και αυτοπεποίθηση, είσαι σε θέση να πεις ότι: «Δεν το ξέρω αυτό, αλλά θα περιβάλλω τον εαυτό μου με άτομα που ξέρουν». Κι αυτό είναι ταπεινότητα.

Όταν σκέφτομαι το συγκεκριμένο ερώτημα, θυμάμαι ένα συγκεκριμένο αίσθημα που πολλές γυναίκες έχουμε – το να είμαι μαθήτρια σε μια τάξη, να γνωρίζω την απάντηση σε μια ερώτηση, αλλά να μην έχω την άνεση να σηκώσω το χέρι μου για να την πω, φοβούμενη ότι θα φανώ χαζή αν η απάντηση δεν είναι σωστή. Στις επιχειρήσεις, θέλεις να ξέρεις την απάντηση -ή τουλάχιστον πού θα την βρεις- και να έχεις και την αυτοπεποίθηση να μιλήσεις.

* Η Κριστίνα Σμέντλεϊ είναι Αντιπρόεδρος Brand και Επικοινωνίας της PayPal.