Τελευταία ελπίδα το έκτακτο Eurogroup

Τελευταία ελπίδα το έκτακτο Eurogroup
AppleMark

Τα μηνύματα των τεχνοκρατών δεν φαίνονται θετικά, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται ξανά σε απόσταση από το ΔΝΤ.

Σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν το τέλος του έτους (πιθανόν στις 19 Δεκεμβρίου) εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για συμφωνία κυβέρνηση και Κομισιόν, καθώς, όπως έγινε σαφές και από το EWG της Δευτέρας, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν και ο μόνος κρίκος της αλυσίδας που εμφανίζεται αισιόδοξος είναι η Κομισιόν.

Οι Γερμανοί εξακολουθούν να παραμένουν αμετακίνητοι στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την ώρα που το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα ή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική ελάφρυνση χρέους, δεν συζητά νέο πρόγραμμα.

Οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο παραδέχονται ότι η συμφωνία αυτή θα αφορούσε μόνο στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συμπληρώνοντας ότι “η ανακοίνωση μιας συμφωνίας μόνο με τους Ευρωπαίους και χωρίς το ΔΝΤ θα ήταν εξαρχής προβληματική”.

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους έναντι του ΔΝΤ, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που βρέθηκαν στην Αθήνα, η κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευση της να κάνει τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Κοινοτικές πηγές εκλαμβάνουν τη στάση αυτή και ως ένα ακόμη blame game τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης. “Κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων”, υποστηρίζουν, εκτιμούν όμως, πως για να βρεθεί η “χρυσή τομή” μάλλον θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το 2016 και να περάσουμε στους πρώτους μήνες του 2017.

Διαβάστε ακόμη: 

Τσακαλώτος: Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015