Telegraph: Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για χρεοκοπία ισλανδικού Τύπου

Telegraph: Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για χρεοκοπία ισλανδικού Τύπου
Photo:

Έλεγχος κίνησης κεφαλαίων και ίδρυση κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας στα σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. 

Στελέχη της ριζοσπαστική πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να υποβάλουν πρόταση για ισλανδικού τύπου χρεοκοπία της χώρας. Το σχέδιο περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος εντός των επόμενων ημερών, ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και ίδρυση κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας.

Σχολιάζεται επίσης πως παρόλο που η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος μπορεί να φαίνεται καλή στη θεωρία, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ασύμβατο με τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και θα επέβαλε τη γρήγορη επιστροφή στη δραχμή.

«Οι ριζοσπαστικές απόψεις δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του για οποιαδήποτε συμφωνία καταπατά τις κόκκινες γραμμές σε συντάξεις, εργασιακά, λιτότητα και χρέος. Σκληραίνουν, επίσης, τη στάση του στις συνομιλίες με τους πιστωτές, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνες», σχολιάσει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι ένα Grexit θα ήταν αυτοκτονικό για την Ελλάδα, ενώ διαπραγματεύονται με βάση την υπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει και τελικά θα συνθηκολογήσει. Δεν έχουν λάβει ιδιαίτερα υπόψη τους ότι σημαντικά πρόσωπα στην Αθήνα ενδεχομένως να σκέφτονται πολύ διαφορετικά».

Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα, μαζί με τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας. Ίσως χρειαστούν κάποιοι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών. Οι τράπεζες φυσικά θα εξαγριωθούν. Γνωρίζουμε ότι θα γίνουν πολλές αγωγές, αλλά σε τελική ανάλυση είμαστε κυρίαρχη εξουσία».