Τέσσερα συν ένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Amazon σήμερα

Τέσσερα συν ένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Amazon σήμερα
Photo:

Τι φαίνεται πίσω από τα νούμερα της εταιρείας για τη χρονιά που πέρασε, και αυτή που έρχεται.

Σε περίπτωση που χάσατε την τελευταία ανακοίνωση της Amazon για την κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου, ιδού όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς τελείωσε η εταιρεία το 2016.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ

Τα έσοδα για την Amazon Web Services, το τμήμα cloud computing του γίγαντα της λιανικής πώλησης, άγγιξαν τα 3,56 δισεκατομμύρια δολάρια για όλο το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 47% σε ετήσια βάση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η αρχική εκτίμηση από την FactSet έκανε λόγο για 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 43,74 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβασμένα κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν από την Thomson Reuters προέβλεπαν έσοδα 44,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτή η αδυναμία επίτευξης των στόχων οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της Amazon κατά 3,5% την περασμένη Παρασκευή.

Η AMAZON ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟ

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων – πλήρους και μερικής απασχόλησης – αυξήθηκε κατά 48% στους 341.400 για το τρίμηνο, σε σχέση με τους 306.800 για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Ενδεικτικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 απασχολούντο 230.800 εργαζόμενοι, ενώ πριν από πέντε χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στην Amazon ήταν μόλις 32.000.

Αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Amazon δεσμεύτηκε ότι θα προσθέσει 100.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

ΤΟ AMAZON ECHO ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ

Η Amazon, ως συνήθως, δεν αποκάλυψε νούμερα πωλήσεων για την Echo, τη φωνητική υπηρεσία οικιακής διασύνδεσης. Όμως, ο CFO της Amazon, Μπράιαν Ολσάβσκι, υποστήριξε ότι οι πωλήσεις μονάδων εννεαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών σε σχέση με πέρυσι. Ο Ολσάβσκι είπε επίσης ότι η Alexa – το έξυπνο λογισμικό εντός του Echo – έχει πλέον 4.000 δεξιότητες (όρος που υποδηλώνει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να πουν στην Alexa τι να κάνει – από το να παραγγείλει πίτσα μέχρι να κάνει κατάθεση χρημάτων σε τράπεζα).

Η εταιρεία ερευνών Consumer Intelligence Research Partners εκτιμά ότι έχουν εγκατασταθεί 8,2 εκατομμύρια μονάδες Echo στις ΗΠΑ από τότε που παρουσιάστηκε το προϊόν πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

Η AWS ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ

Οι αναλυτές περίμεναν περισσότερα έσοδα από το cloud σε σχέση με τα τελικά νούμερα τριμήνου. Και πάλι, όμως, με βάσει τα 3,56 δισεκατομμύρια δολάρια, η AWS βρίσκεται σε τροχιά να αγγίξει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά.

Όσο για το υποτιθέμενο τέλος στη μείωση τιμών στο cloud, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η εταιρεία ανακοίνωσε εφτά μειώσεις τιμών σε διάφορες υπηρεσίες της AWS κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ εταιρείες λογισμικού όπως η Salesforce και η Workday προτίθενται να χρησιμοποιούν την AWS περισσότερο στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι ανταγωνιστές στο cloud, όπως η Microsoft Azure και η Google Cloud ενισχύονται. Για παράδειγμα, η Snap Inc., μητρική της Snapchat, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αγοράσει υπηρεσίες cloud από τη Google αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΜΠΟΝΟΥΣ: ΤΟ PRIME ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Τα μέλη του Amazon Prime, τα οποία πληρώνουν 99 δολάρια τον χρόνο για τη βασική υπηρεσία μαζί με πρόσβαση σε βίντεο και άλλες παροχές, εξασφάλισαν πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο από οποιαδήποτε άλλη φορά, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Amazon ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση βίντεο και μουσικής υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς όμως να αποκαλύπτει συγκεκριμένα νούμερα.

Το Amazon Prime Video είναι πλέον διαθέσιμο σε 200 χώρες.