Θέλετε να πουλήσετε το παλιό σας iPhone; Κάντε το τώρα!

Θέλετε να πουλήσετε το παλιό σας iPhone; Κάντε το τώρα!

Εκείνο το παλιό iPhone που σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι σας θα μπορούσε να αξίζει αρκετά, αλλά μόνο αν το πουλήσετε άμεσα.

Τα παλιά iPhones διατηρούν την αξία μεταπώλησής τους περισσότερο από κάθε άλλο smartphone στην αγορά. Όμως, αυτή η αξία τείνει να μειώνεται δραματικά κάθε φορά που η Apple ανακοινώνει την κυκλοφορία μιας νέας εκδοχής του smartphone της – και αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει ένα iPhone χρώματος χρυσαφί, έναν αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, καθώς και ένα μοντέλο χαμηλού κόστος με το όνομα iPhone C. Ανεξάρτητα από το πώς θα είναι και με τι θα μοιάζει, το νέο iPhone θα στείλει μαζικά τους θαυμαστές της Apple στα καταστήματα για να το αγοράσουν, ενώ παράλληλα οι ίδιοι θα αναζητούν έναν τρόπο για να ξεφορτωθούν το παλιό τους τηλέφωνο.

Tο να περιμένετε, όμως, την τελική ανακοίνωση της εταιρείας για να πουλήσετε το παλιό iPhone σας συνιστά μία μάλλον κακή στρατηγική.

Η Gazelle, μία υπηρεσία αγοράς παλαιών συσκευών, λάμβανε ένα iPhone κάθε πέντε δευτερόλεπτα την περασμένη εβδομάδα – μία αύξηση 70% σε σχέση με την προ-προηγούμενη εβδομάδα. Η υπηρεσία πληρώνει 300 δολάρια για ένα iPhone 5 (16 gigabyte ΑΤ&Τ) σε καλή κατάσταση, ενώ μπορείτε να «κλειδώσετε» τη συγκεκριμένη τιμή τώρα και να στείλετε τη συσκευή μέχρι και ύστερα από 30 ημέρες.

Όμως, η συγκεκριμένη τιμή θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά την ημέρα της ανακοίνωσης της εταιρείας.

«Κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων που περιβάλλει χρονικά την έκδοση του νέου iPhone παρατηρείται μία προβλέψιμη πτώση της αξίας όλων των παλαιότερων μοντέλων από 15% έως 20%», ανέφερε ο Τζεφ Τράσελ, υπεύθυνος μάρκετινγκ της NextWorth, μιας παρόμοιας υπηρεσίας αγοράς συσκευών.

Το ίδιο iPhone 5 για το οποίο η NextWorth θα πλήρωνε 314 δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έχασε ήδη 6 δολάρια από την αξία του αυτή την εβδομάδα, καθώς τα περσινά μοντέλα iPhone άρχισαν να πλημμυρίζουν την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών.

Γενικά τα smartphones -και τα iPhones ειδικότερα- έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή αγορά μεταχειρισμένων συσκευών. Τα προγράμματα επιδότησης στις ΗΠΑ επιτρέπουν στους κατόχους «έξυπνων τηλεφώνων» να πουλήσουν το παλιό τους μοντέλο δύο χρόνια μετά την αγορά του, με τη λήξη του συμβολαίου, και να λάβουν πίσω σχεδόν ό,τι πλήρωσαν για να το αγοράσουν, λέει ο Τράσελ.

Και η προσμονή της ανακοίνωσης για τα νέα μοντέλα της Apple απλώς επιτείνει το ενδιαφέρον και την αγωνία των καταναλωτών. «Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, που επιθυμούν να έχουν ό,τι πιο πρόσφατο και εξελιγμένο κάνει η Apple».

Διαβάστα ακόμη: «Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα