«Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα

«Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα

Εννέα τομείς στους οποίους τα «έξυπνα τηλέφωνα» έχουν αρχίσει να γίνονται… τρομακτικά έξυπνα.

Από τότε που η Apple παρουσίασε το iPhone το 2007, η καινοτομία στα έξυπνα τηλέφωνα γίνεται αισθητή με ποικίλους τρόπους, αν και όχι πάντα με την ίδια ένταση.

Κάποια μοντέλα εισάγουν ριζικές βελτιώσεις και εντελώς νέα χαρακτηριστικά, ενώ άλλα απλώς βελτιώνουν την ισχύ του επεξεργαστή ή την απόδοση του λογισμικού. Οι ανταγωνιστές της Apple, όπως η Samsung και η HTC, έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση εισάγοντας τακτικά βελτιώσεις αλλά και καινούργια, πρωτοποριακά μοντέλα. Οι καινοτομίες που ενσωματώνονται με γοργούς ρυθμούς δείχνουν ότι, συνολικά, τα έξυπνα τηλέφωνα γίνονται …τρομακτικά έξυπνα.

Ιδού μερικές από τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που αφήνουν τις μεγαλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον των smartphones:

1. Απίθανες οθόνες: Οι οθόνες πλέον κυμαίνονται σε μέγεθος, από την γιγαντιαία (Samsung) στη σχετικά κομψή (Apple). Αλλά οι κατασκευαστές πλέον γεμίζουν τις οθόνες και με περισσότερα πίξελ. Πολλά νέα μοντέλα, όπως το νέο One της HTC, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι διαθέτουν την ίδια ανάλυση με τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.

2. Πληκτρολόγια που σκέπτονται: Η εταιρεία Nuance Communications αποκαλεί τη δική της εφαρμογή Swype για τηλέφωνα Android ,«ένα ζωντανό πληκτρολόγιο που μαθαίνει». Ακούγεται σαν διαφημιστικό τρικ αλλά δεν είναι. Το Swype επιτρέπει στους περίπου 500 εκατομμύρια χρήστες του να σύρουν τα γράμματα αντί να τα πατούν, ενώ είναι εύκολο στη χρήση και καθιστά τη δακτυλογράφηση φυσικότερη και ταχύτερη. Η εφαρμογή ενημερώνει, επίσης, τα ενσωματωμένα λεξικά του χρήστη με τις λέξεις και τις φράσεις που χρησιμοποιεί περισσότερο. Το νέο μοντέλο Blackberry Z10 έχει κάποια παρεμφερή χαρακτηριστικά.

3. Κοιτάει όπως κοιτάς: Το μοντέλο Galaxy S4 της Samsung παρακολουθεί τα μάτια του χρήση όταν αυτός βλέπει μία ταινία ή ένα βίντεο, και σταματά την αναπαραγωγή του αρχείου αυτόματα όταν ο χρήστης κοιτάξει εκτός οθόνης. Όταν τα μάτια του χρήστη επανέλθουν στην οθόνη, το βίντεο ξεκινά εκ νέου την αναπαραγωγή αυτόματα.

4. Εφαρμογές με ικανότητες πρόβλεψης:  Το Siri της Apple και το Now της Google είναι πλέον κάτι σαν μηχανές αναζήτησης. Αλλά ειδικά η εφαρμογή της Google αφήνει υποσχέσεις για τη μετατροπή των έξυπνων τηλεφώνων σε προσωπικούς γραμματείς. Ήδη, μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τα email ενός χρήστη, να βρει τα στοιχεία μιας μελλοντικής πτήσης και να τον ενημερώσει για την ώρα που πρέπει να φύγει από το σπίτι για το αεροδρόμιο, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση στο δρόμο.

5. Οθόνη που δεν χρειάζεται άγγιγμα: Η τεχνολογία Air Gesture της Samsung επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τη συσκευή του χωρίς να αγγίζει την οθόνη. Ο χρήστης μπορεί να κουνήσει το χέρι του μπροστά από τη συσκευή για να απαντήσει σε μία κλήση, να αλλάξει τραγούδι, ή να δει φωτογραφίες.

Γιατί το δάχτυλό σας δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει το ποντίκι σας

6. Κάνοντας υπερβολικά πολλά πράγματα ταυτόχρονα:  Η εφαρμογή Cross Tasking της LG κάνει πραγματικά πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Οι χρήστες του ταχύτατου Optimus G τηλέφωνου μπορούν, για παράδειγμα, να βλέπουν βίντεο ενώ στέλνουν μήνυμα, επικαλύπτοντας τη μία επιφάνεια με την άλλη με το πάτημα ενός κουμπιού.

7. Κάμερες που τα βλέπουν όλα: Οι κάμερες ενσωματώνουν ολοένα και καλύτερους αισθητήρες. Μήπως έχουμε να κάνουμε με έναν πληθωρισμό των πίξελ; Μπορεί, αλλά κάμερες όπως αυτή του Sony Xperia XL μπορούν πλέον να τραβούν HDR βίντεο. Ένα έξυπνο λογισμικό, όπως αυτό που διαθέτουν τα μοντέλα Samsung, μπορεί να συνδυάσει λήψεις από την μπροστινή και την πίσω κάμερα.

Μια κάμερα για τις αναμνήσεις μιας ζωής

8. Νέοι τρόποι αγγίγματος της οθόνης: Οι οθόνες βελτιώνονται με πολλούς τρόπους. Το μοντέλο Lumia 920 της Nokia, για παράδειγμα, έχει μία οθόνη που είναι τόσο ευαίσθητη ώστε να αντιλαμβάνεται το άγγιγμα ενός χεριού ακόμα και όταν ο χρήστης φορά γάντια.

9. Ολοένα και ισχυρότεροι μύες: Τι παρέχει όμως ενέργεια σε αυτές τις καινοτομίες; Οι επεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων ολοένα και μεγεθύνονται Αυτό είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέες καινοτομίες, ιδιαίτερα στο πεδίο του λογισμικού.