Θέμα ωρών η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα σε 38 μέρες

Θέμα ωρών η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα σε 38 μέρες

Η εντολή στους βασικούς διαπραγματευτές έχει ήδη δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ.

Το Δημόσιο προχωρεί στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που δημιουργεί η διπλή υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s. Η εντολή στους βασικούς διαπραγματευτές, αναδόχους της έκδοσης, έχει ήδη δοθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, αναμένει να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 38 ημέρες που η Ελλάδα εξέρχεται στις αγορές. Να σημειωθεί πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2019 να αντλήσει από τις αγορές έως 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τις εφετινές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Με το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε στο τέλος Ιανουαρίου άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Με το δεκαετές ομόλογο ο ΟΔΔΗΧ αποσκοπεί να αντλήσει περίπου το ίδιο ποσό με ένα κόστος δανεισμού μεταξύ 4% -4,1%.

Η απόδοση αυτή θα ήταν πολύ θελκτική για τους επενδυτές και ρεαλιστική για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς. Σήμερα το ομόλογο λήξης 2028 έχει απόδοση 3,6%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι στο 2,79%, όταν προ 38 ημερών είχε εκδοθεί με απόδοση 3,6%.

Η πτώση της απόδοσης του πενταετούς ομολόγου 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επιτόκιο έκδοσης του, αποτυπώνει τη μείωση του ρίσκου, αλλά και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων οι συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες και αγγίζουν κάποιες ημέρες ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.