Τι ανησυχεί περισσότερο τους CEO των εταιρειών

Τι ανησυχεί περισσότερο τους CEO των εταιρειών

Το αποκαλούν «σύνδρομο της Uber».

του Τζεφ Κόλβιν

Στο Global Forum του Fortune στο Σαν Φραντσίσκο, οι συμμετέχοντες ερευνητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο κεντρικά ζητήματα: Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιχειρηματικούς ηγέτες σήμερα; Και πώς αντιδρούν οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι σαφής: Αυτό που ανησυχεί τους εταιρικούς ηγέτες περισσότερο είναι το «σύνδρομο της Uber» – όπου ένας ανταγωνιστής με ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο εισέρχεται στον κλάδο σου και σε ισοπεδώνει, όπως λέει και η Τζούντι Λέμκε, διευθύντρια πληροφοριών στην εταιρεία φορτηγών Schneider, η οποία συμμετείχε σε μια μελέτη της IBM με 5.247 συμμετέχοντες από 70 χώρες παγκοσμίως.

«Απλά δεν μπορώ να κατανοήσω τον δικό μου κλάδο. Πρέπει επίσης να κατανοήσω τη λιανική πώληση, την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και πολλά περισσότερα» λέει η ανώτερη αντιπρόεδρος της IBM Μπρίτζετ φαν Κράλινγκεν. Η τάση εμφανίζεται παντού, ακόμα και στην ίδια την IBM που εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της Weather Company την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί πολλοί να παραξενεύτηκαν, αλλά η απόφαση αυτή βγάζει νόημα καθώς οι κλάδοι συγκλίνουν και η IBM πουλά στους πελάτες της όχι μόνο επεξεργαστική ισχύ και λογισμικό αλλά και πολύτιμα δεδομένα που αυτοί δεν διαθέτουν μαζί με την εξελιγμένη δυνατότητα ανάλυσή τους.

Πώς κερδίζουν οι ηγέτες σε αυτό τον αποπροσανατολισμένο νέο κόσμο; Η έρευνα προσδιορίζει μια μικρή ομάδα επιτυχημένων εταιρειών που μοιράζονται διάφορα κομβικά χαρακτηριστικά. Πάνω απ’ όλα, αποκεντρώνουν τη λήψη των αποφάσεων περισσότερο απ’ τους άλλους και εστιάζουν περισσότερο στους πελάτες και λιγότερο στους ανταγωνιστές τους. Αυτό είναι μάλλον έξυπνο καθώς, αν εστιάσεις στους ήδη γνωστούς ανταγωνιστές σου το πιθανότερο είναι ότι κοιτάς στο λάθος μέρος.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι περισσότεροι συμμετέχοντες απάντησαν ότι περιμένουν οι νέοι ανταγωνιστές τους να είναι από άλλον κλάδο, ενώ μόλις δύο χρόνια πριν νόμιζαν ότι οι νέοι αντίπαλοι θα προέλθουν από τον δικό τους κλάδο.

Πολλές εταιρείες ξέρουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει αλλά οι περισσότερες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται λες και δεν έχει αλλάξει.