Τι μπορεί να σημαίνει η ύφεση αντί για ανάπτυξη το 2016

Τι μπορεί να σημαίνει η ύφεση αντί για ανάπτυξη το 2016

Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ – Πώς επηρεάζει τη διαπραγμάτευση.

Σαν «βόμβα» έπεσε η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία το 2016, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο έκανε αναφορά στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2016 έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. Με αποτέλεσμα, για το σύνολο του 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί οριακά (-0,05%) έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,3%.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του έτους ενισχύει τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης.
Αυτό τονίζει σε σχετικό του σημείωμα η Capital Economics, εκτιμώντας παράλληλα ότι η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος αποτελεί μία «προληπτική» αντίδραση στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

el2_6 (1)

 

«Διατηρούμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, αν και ακόμη και αυτό το επίπεδο αρχίζει να δείχνει αισιόδοξο», προσθέτει η Capital Economics.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2017 και για το 2018 οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι ανάπτυξη κατά 2,7% φέτος και κατά 3,1% το 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως έσπευσε να αναφέρει ότι περιμένει οικονομική ανάπτυξη το 2017 για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάντοτε ευμετάβλητο και δεν θα ήταν φρόνιμο να δώσει κανείς ιδιαίτερη έμφαση στα τριμηνιαία στοιχεία. Όμως οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες δεν προσφέρουν στήριξη στην αισιοδοξία του πρωθυπουργού.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2017, αν και με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ ο μεταποιητικός PMI δίνει μία ακόμη χειρότερη εικόνα.

Το αποτέλεσμα αυτό δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους: Αφενός, αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές. Αφετέρου, δίνει το «πάτημα» στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat.

Η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 και ως εκ τούτου τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι.

Επιπλέον, η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για έναν μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση αντί για ανάπτυξη παρουσίασε τελικά η ελληνική οικονομία το 2016