Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το 2015;

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το 2015;

Τρεις αναλυτές δίνουν στο Fortune το στίγμα για το 2015.

Θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης; Τα ομόλογα ή οι μετοχές προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις; Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Θεόδωρος Κρίντας, Διευθύνων σύμβουλος Attica Asset Management

Υπάρχουν τρία στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών κεφαλαιαγορών το 2015:

Πρώτον, η πρωτόγνωρη κρίση χώρισε τις εταιρείες στην Ελλάδα σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτές που κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα και είναι σήμερα ισχυρές, ακόμα και αν είναι μικρότερες από ό,τι ήταν στα τέλη του 2008, και σε εκείνες που βυθίστηκαν σε χειρότερη κρίση από αυτή της χώρας και μίκρυναν, απομονώθηκαν ή ακόμα και περιθωριοποιήθηκαν. Η εξέταση των μεγεθών τους, των αγορών που δραστηριοποιούνται και των πραγματικών δυνατοτήτων τους με ορίζοντα την επόμενη τριετία θα οδηγήσει στην απόφαση της συμμετοχής τους ή όχι στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Δεύτερον, η πολιτική αστάθεια, που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να διαρκέσει ως το επόμενο, έχει και θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτές οι αποδόσεις θα επηρεάσουν και πάλι τις αποτιμήσεις στις μετοχικές αξίες. Στα παραπάνω επιδρά επιπλέον και ο μεγάλος έλεγχος επί των ημερήσιων συναλλαγών από τους διεθνείς επενδυτές, που δίνουν μεγάλη σημασία στον πολιτικό κίνδυνο.

Τρίτον, θα μπορούσαμε μετά το πρώτο μισό του 2015 να δούμε ένα ράλι προσαρμογής στις κεφαλαιαγορές, υπό τις προϋποθέσεις της ομαλοποίησης του πολιτικού πλαισίου, ενός ουσιαστικού αφηγήματος για το μέλλον της χώρας στο παγκόσμιο τοπίο και της διατήρησης των μέχρι σήμερα επιτευχθέντων στο δημοσιονομικό επίπεδο.
Αυτές οι λίγες σκέψεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά και αρκετά νευρική για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές.

Κωνσταντίνος Μοριανός,Διευθύνων συμβούλος AssetWise Capital Management

Μετά την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών σε πολλές μετοχικές αγορές και την ανοδική κίνηση στις αγορές ομόλογων διεθνώς, το 2015 θα είναι μια χρονιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Το θετικό σενάριο για την πορεία τους το 2015 είναι η άνακαμψη της αμερικανικής οικονομίας να συνεχιστεί και να παρασύρει τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης έξω από την ύφεση.

Σύμφωνα με την άποψη της AssetWise, για την πραγματοποίηση του παραπάνω θετικού σεναρίου πρέπει να εξαλειφθούν οι ακόλουθοι παράγοντες κίνδυνου:

•Να μην υπάρξουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, κυρίως προερχόμενες από την αγορά εργασίας, που θα οδηγήσουν τη FED να αυξήσει τα επιτόκια πιο απότομα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι προεξοφλούν οι αγορές.
•Να μην πραγματοποιηθεί σημαντική επιβράδυνση στις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και ειδικά στην Κίνα.
•Το αναμενόμενο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να μην αποδειχτεί κατώτερο των προσδοκιών.

Δίνοντας χαμηλές σχετικές πιθανότητες να επαληθευτούν οι περαιτέρω παράγοντες κινδύνου, πιστεύω ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά με υψηλή μεταβλητότητα, αλλά τελικά θετικές αποδόσεις για τις ξένες μετοχικές αγορές. Μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, και ειδικά τώρα που τα μακροοικονομικά μεγέθη στη χώρα μας βελτιώνονται, πιστεύω ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2015 θα έχει ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις.

Με βασικά μας πλεονεκτήματα για τη χώρα μας το υψηλής μόρφωσης και επίπεδου ανθρώπινο κεφάλαιο, τη σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη γεωγραφική μας θέση, πιστεύω ότι με συνθήκες της πολιτικής σταθερότητας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, μόνο καλύτερες μέρες θα έχουμε μπροστά μας.

Σήμερα, στην Ελλάδα, θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο, που έχει χτυπηθεί περισσότερο, όσο και στους κλάδους των ακινήτων του τουρισμού και της ενέργειας.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τις εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις ορισμένων εισηγμένων στο ΧΑΑ εμπορικών και βιομηχανικών εταιρειών, των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου έρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Εντεταλμένος σύμβουλος και διευθυντής Επενδύσεων Alpha Trust

Το 2015 αναμένεται να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση επενδύσεων. Στο μακροοικονομικό πεδίο, τα στοιχεία συνηγορούν σε μία ήπιας μορφής ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο, με σημαντικές όμως αποκλίσεις.

Έτσι, ενώ σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία οι ρυθμοί της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσουν τις Κεντρικές Τράπεζες σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης, η ασθενής οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία και οι κίνδυνοι στις χώρες του ευρώ επιβάλλουν την τήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής και τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Η σχετιζόμενη με τα παραπάνω ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, αλλά και η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, όσο και στις τιμές των commodities και στην κερδοφορία κλάδων και εταιρειών, κάνουν το διεθνές επενδυτικό σκηνικό αρκετά πιο σύνθετο.

Στην Ελλάδα, όπου οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης εμφανίζονται για πρώτη φορά το 2014 ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, το θετικό εξωτερικό ισοζύγιο, και η επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, σε συνδυασμό με τον ενισχυμένο σε κεφάλαια και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα (όπως εξάλλου έδειξαν και τα stress tests της ΕΚΤ), θέτουν τις βάσεις για μια περισσότερο ασφαλή και ισχυρή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, στοιχείο απαραίτητο τόσο για τον περιορισμό των spreads των ελληνικών ομολόγων όσο και για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμα:To επενδυτικό βαρόμετρο του 2015

* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα