Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Microsoft

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Microsoft

Το μέλλον της εταιρείας αφορά κάτι περισσότερο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Όταν η Microsoft λάνσαρε τη σουίτα Office για τα iPad της Apple το 2014, πολλοί παρατηρητές θεώρησαν την απόφαση ως μια απόπειρα της εταιρείας να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των κινητών συσκευών – ακόμα κι αν αυτό απαιτούσε τη συνεργασία με έναν μεγάλο αντίπαλο.

Η απόφαση αυτή ήταν και μια χειροπιαστή ένδειξη ότι ο νέος – τότε – διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, επεδίωκε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας πέρα από laptop και desktop, όπου το λογισμικό Windows της Microsoft ήταν ήδη κυρίαρχο (και ακόμα είναι).

Τρία χρόνια μετά, είναι σαφές ότι ο Ναντέλα παραμένει ταγμένος στο σχέδιο αυτό. Στο συνέδριο Build της προηγούμενης εβδομάδας – μια ετήσια εκδήλωση της Microsoft για developers λογισμικού – η εταιρεία παρουσίασε μια νέα έκδοση των Windows, ένα νέο χειριστήριο για εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, και βελτιώσεις στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Cortana.

Είναι αλήθεια πως η Microsoft άργησε να μπει στη βάρκα του mobile. Όμως, οι ανακοινώσεις αυτές δείχνουν ότι η εταιρεία θέλει πραγματικά να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία της τεχνολογίας.

Η προσέγγιση της Microsoft στην Cortana δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι την εταιρεία δεν την απασχολεί η πλατφόρμα στην οποία θα χρησιμοποιείται το λογισμικό της. Τη στιγμή που αντίπαλοι όπως η Apple έχουν περιορίσει τη χρήση των ψηφιακών βοηθών τους στο δικό τους λογισμικό, η Cortana είναι διαθέσιμη για το καθετί, από συσκευές Windows μέχρι ηχεία συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και – ναι, σωστά μαντέψατε – το iPhone.

Επιπλέον, η επερχόμενη αναβάθμιση θα καταστήσει το Windows 10 την έκδοση του λογισμικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες πλατφόρμες από οποιαδήποτε άλλη έκδοση. Και η Cortana θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταβαίνουν από τη μία συσκευή στην άλλη ανεξάρτητα απ’ το εάν η συσκευή «τρέχει» Windows ή όχι.

Αλλά το τολμηρότερο στοίχημα της Microsoft είναι στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Το λογισμικό Windows 10 Mixed Reality σε συνδυασμό με το κατάλληλο hardware τροφοδοτεί μια σειρά εμπειριών που αναμιγνύουν τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο. Φυσικά, κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν η εικονική πραγματικότητα γίνει mainstream. Αλλά εάν αυτό συμβεί, η Microsoft έχει λάβει άριστη θέση ώστε να κυριαρχήσει στον κλάδο μελλοντικά.

«Ένα μεγάλο λάθος που κάναμε στο παρελθόν ήταν να θεωρούμε το PC ως τον κόμβο των πάντων, για πάντα» δήλωσε ο Ναντέλα στο ZDNet το 2015. «Πρέπει να κυνηγάμε συνεχώς αυτό που θα αναδειχθεί στο μέλλον». Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον αυτό. Αλλά η Microsoft φαίνεται καλύτερα προετοιμασμένη παρά ποτέ για οτιδήποτε την εμφάνισή του.