Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Τσίπρας- Μητσοτάκης

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Τσίπρας- Μητσοτάκης
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η συνάντηση, το «παγωμένο» κλίμα και διάλογοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και το καλωσόρισμα ήταν «θερμό» από την πλευρά του πρωθυπουργού που μίλαγε στον πρόεδρο της ΝΔ στον ενικό, σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές κυρίως από το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέβασε αργότερα τους τόνους.

Το κλίμα δεν ήταν ότι το καλύτερο ανάμεσα στους δυο άνδρες και σε αυτό είχαν βοηθήσει και τα επιτελεία τους νωρίτερα, αφού οι σκληρές ανακοινώσεις διαδέχονταν η μια την άλλη.

Ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης ήταν και η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός στο Twitter, λίγα λεπτά μετά από το τέλος του τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαρροή από το Μαξίμου για τη συζήτηση πριν καν αυτή ολοκληρωθεί
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πρέπει να ξεμπλοκάρει ο ορισμός των νέων μελών του Δ.Σ. του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών.

Ακόμη του ζήτησε να πάρει θέσει όσον αφορά στο ΔΝΤ και «να αποφασίσει με ποιον είναι». «Ζητάμε η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της, ειδικά απέναντι στους δανειστές και όσον αφορά στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρουν πολιτικά σε αυτό, είναι μία γραμμή που που και οι ίδιοι θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν βοηθάει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατελέσει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας: «Θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο του Βερναρδάκη, το οποίο κατά την άποψη μας είναι μία μεταρρύθμιση που απέφυγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός».

«Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης , σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη γλώσσα της αλήθειας. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, σημείωσε και προσέθεσε ότι η διαφωνία είναι σαφής σε πολλά ζητήματα και ότι επίσης διαφωνεί σε πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης, είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί και ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι πολιτισμένη, και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου.

Δείτε τον πόλεμο ανακοινώσεων πριν τη συνάντηση εδώ