Τι κάνουν οι Bitcoiners για να πολεμήσουν τους χάκερς;

Τι κάνουν οι Bitcoiners για να πολεμήσουν τους χάκερς;

Τα bitcoin δεν αρέσει μόνο σε εμάς, αλλά και στους εγκληματίες.

Ένα πρόσφατο κύμα επεισοδίων ransomware (κακόβουλο λογισμικό που ζητάει λύτρα) υψηλού προφίλ έχει σαρώσει την υδρόγειο και μαζί του έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας και στο bitcoin. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εάν η πρώτη έκθεση του ατόμου στο κρυπτο-νόμισμα είναι μια οθόνη που το προειδοποιεί ότι τα αρχεία του είναι απροσπέλαστα και απαιτούν την καταβολή λύτρων σε bitcoin, θα συνδέσουν αυτή την τεχνολογία με εγκληματίες χάκερς.

Ωστόσο, αυτή η εντύπωση δεν αντανακλά την πλήρη εικόνα. Υπάρχει μια ζωντανή κοινότητα προγραμματιστών που χρησιμοποιούν ανοιχτά δίκτυα blockchain όπως το bitcoin για να αναπτύξουν το μέλλον της υποδομής του Διαδικτύου και να βελτιώσουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε συναλλαγές στο διαδίκτυο. Το να επιτρέψουμε σε λίγους κακούς δρώντες να αμαυρώσουν αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία θα ήταν λάθος.

Το ransomware υπήρχε πολύ πριν από την εφεύρεση του bitcoin. Ορισμένα από τα πρώτα ransomware έπλητταν θύματα που έστελναν μετρητά στο ταχυδρομείο σε ένα ταχυδρομικό κιβώτιο στον Παναμά. Κάθε υπάρχουσα μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής, είτε πρόκειται για ταχυδρομική αποστολή είτε για PayPal, έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από εγκληματίες. Το bitcoin, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι απλά ένας καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιείτε συναλλαγές στο διαδίκτυο. Είναι γρήγορο, αξιόπιστο, επαληθεύσιμο και δεν χρειάζεται καμία άδεια χρήσης. Και γι’ αυτό αρέσει στους εγκληματίες.

Ωστόσο, η χρήση ενός καλυτέρου μέσου πληρωμής δεν θέτει τους εγκληματίες εκτός των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου. Η συνεργασία με τις εταιρείες bitcoin και η αυξανόμενη εγκληματολογική εργαλειοθήκη για ανάλυση συναλλαγών bitcoin έχουν καταστήσει πιο δύσκολο από ποτέ να ξεφύγει κάποιος που χρησιμοποιεί bitcoin για εγκληματικές δραστηριότητες όπως το ransomware.

Τα ανταλλακτήρια bitcoin στις ΗΠΑ υπόκεινται στον Νόμο περί Τραπεζικής Μυστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες ταυτοποίησης των χρηστών τους. Κάθε φορά που ένας παράνομος φορέας μετατρέπει τα bitcoins του σε τοπικό νόμισμα μέσω ενός από αυτά τα ανταλλακτήρια, μπορεί να αναγνωριστεί. Επιπλέον, ύποπτες δραστηριότητες, όπως μεγάλες συναλλαγές ή καταθέσεις από πορτοφόλια bitcoin που ανήκουν σε «κακούς» δρώντες επισημαίνονται και διερευνούνται αυτόματα. Τα ανταλλακτήρια, βάσει του νόμου, υποχρεούνται να παρέχουν τα εν λόγω αρχεία στις αρχές, όταν χρειάζεται.

Τα bitcoins μπορούν επίσης να παρακολουθούνται τέλεια μέσα στο ίδιο το σύστημα bitcoin. Το blockchain του bitcoin είναι ένας δημόσια διαθέσιμος κατάλογος κάθε συναλλαγής bitcoin που έγινε ποτέ.

Οποιοσδήποτε μπορεί να το κατεβάσει και να το αναλύσει, και υπάρχουν δωρεάν ηλεκτρονικά εργαλεία για να βοηθήσουν σε αυτό.

Πολλές εταιρείες έχουν επίσης αναπτύξει εξελιγμένα εργαλεία εντοπισμού ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες συμμόρφωσης και επιβολής του νόμου να ακολουθήσουν την κίνηση των bitcoins, όπως αυτά που καταβάλλονται σε μια διεύθυνση ransomware.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πιάστηκαν στα πράσα οι διεφθαρμένοι πράκτορες της DEA και των μυστικών υπηρεσιών που έκλεψαν χρήματα κατά τη διάρκεια της έρευνας της αγοράς Silk Road στο σκοτεινό δίκτυο. Μέσω της αναγνώρισης προτύπων και άλλων προηγμένων τεχνικών, τα εργαλεία αυτά καθιστούν πολύ πιο δύσκολο να περάσει απαρατήρητος κάποιος που χρησιμοποιεί το δίκτυο bitcoin για εγκληματικούς σκοπούς.

Η βιομηχανία έχει βοηθήσει επίσης τις αρχές επιβολής του νόμου με τη συμμετοχή της στη Blockchain Alliance, ένα δημόσιο-ιδιωτικό φόρουμ με εταιρείες του χώρου και δεκάδες αμερικανικές και παγκόσμιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η συμμαχία είναι ένας πόρος για τις αρχές, όπου οι πράκτορες μπορούν να αισθάνονται άνετα για να θέσουν τεχνικά ερωτήματα σε κάποια από τα πιο λαμπρά μυαλά σε αυτό τον χώρο. Είναι επίσης ένας πόρος για την κοινότητα blockchain για να κατανοήσει τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των αρχών επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το blockchain και τις εφαρμογές του.

Το Διαδίκτυο ήταν κάποτε ένα καταφύγιο για εγκληματίες. Το υιοθέτησαν προτού οι αρχές βρουν χρόνο να κατανοήσουν την τεχνολογία και να αναπτύξουν τεχνικές για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης του. Τώρα, θεωρείται γενικά ένα ουδέτερο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε σκοπό, είτε καλό είτε κακό. Το bitcoin πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια εξέλιξη, καθώς οι αρχές προσαρμόζονται στην τεχνολογία.