Τι λένε στις απολογίες τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;

Τι λένε στις απολογίες τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;

Κοινή πολιτική γραμμή, αλλά και κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις προκύπτουν από τις απολογίες των βουλευτών της Χ.Α. ενώπιον του ανακριτή.

Στις «σοβαρές αποφάσεις» η άποψη του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής «έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και λαμβάνεται υπόψη» φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης «εγκληματική οργάνωση» ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. Είναι ο μοναδικός από τους απολογούμενος βουλευτές που δείχνει να διαφοροποιείται με την απάντησή του αυτή στη θέση των συναδέλφων του και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής για την αποκαλούμενη στο κατηγορητήριο «Αρχή του Αρχηγού» (Fuererprinzip), δομή που όλοι αρνήθηκαν καταγγέλλοντας ως «ψευδεπίγραφο» το καταστατικό που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος όσο και οι συγκατηγορούμενοί του βουλευτές, ερωτηθέντες σχετικά αρνήθηκαν ενώπιον των ανακριτών ότι έχει βαρύτητα η γνώμη του αρχηγού του κόμματος στη λήψη αποφάσεων, επικαλούμενοι το καταστατικό που ενέκρινε ο Άρειος Πάγος το οποίο προβλέπει ψηφοφορίες από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με την αρχή της πλειοψηφίας. Το ίδιο αναφέρει και ο κ. Παναγιώταρος, πλην, όμως, συμπληρώνει «στη λήψη ιδιαιτέρως σοβαρών αποφάσεων η άποψη του κ. Μιχαλολιάκου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και λαμβάνεται υπόψη. Π.χ. Παραμονές 28ης Οκτωβρίου 2012 με δική του απόφαση δόθηκε εντολή προς όλες τις τοπικές, μέλη, στελέχη, πυρήνες να μην καταθέσει κανένας στεφάνι πουθενά σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με πολιτικούς αντιπάλους».

Ο ίδιος ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής στην απολογία του αναφέρθηκε στη «δημοκρατική διάρθρωση της Χρυσής Αυγής» όταν ρωτήθηκε από τους ανακριτές για την θέση του αρχηγού του κόμματος. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κλήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, να δώσει εξήγηση και για το περίφημο «εγέρθητω»:

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η θέση του Γενικού Γραμματέως της Χρυσής Αυγής ως αρχηγού κόμματος. Και πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σε συνέντευξη τύπου τη νύχτα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 , σημαίνων στέλεχος του κόμματος και μετέπειτα βουλευτής κ. Γερμενής, έδωσε εντολή στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους να εγερθούν από την θέση τους κατά την είσοδο σας στην αίθουσα με το γνωστό παράγγελμα “εγέρθητω”;

ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Είμαι απλώς ο επικεφαλής της κεντρικής Επιτροπής… Σε ό,τι αφορά το γνωστό συμβάν, είναι μεμονωμένο και ατυχές, δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό. Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα από την εσωτερική κομματική λειτουργία των τελευταίων ετών όπου, δεν επικράτησε η γνώμη μου ως γενικός Γραμματέας αλλά επικράτησε η άποψη και θέση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την δημοκρατική διάρθρωση και λειτουργία του κόμματος της ΧΑ».

Οι συγκατηγορούμενοι του βουλευτές αποδίδουν το «εγέρθητω», το οποίο μόνο ο Χρήστος Παππάς αναφέρει σωστά στην απολογία του ως «εγέρθητι», στην πικρία που ένιωθαν στη Χρυσή Αυγή για τις «επιθέσεις» που είχε δεχθεί από τον Τύπο.

«Σοβαρές ενδείξεις ενοχής» για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Ο αρχηγός του κόμματος απαντώντας σε ερώτηση για την «ομοιόμορφη εμφάνιση στρατιωτικού τύπου» μελών της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι καταδικάζει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και αμφίεση όπως και τον «στρατιωτικό βηματισμό». Οι βουλευτές του κόμματος πάντως απέδωσαν τη συγκεκριμένη αμφίεση σε «μιμητισμό» και «μόδα». Ο Η. Παναγιώταρος, πάντως, έδωσε ακόμη μία εκδοχή, λέγοντας ότι τα στρατιωτικά παντελόνια και τα μαύρα μπλουζάκια τα φορούν σε εκδηλώσεις τα μέλη που έχουν καθήκοντα περιφρούρησης, κλπ.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε επίσης ότι «δεν υιοθετεί» παράνομες πράξεις, όπως τις «οργανωμένες επιχειρήσεις» για ελέγχους σε αλλοδαπούς μικροπωλητές, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη εκδήλωση μνήμης στον Μελιγαλά, όπου βουλευτές και μέλη της ΧΑ κινήθηκαν «ως στρατιωτικό άγημα».

Αντίθετα οι Η. Παναγιώταρος, Ι. Λαγός και Ν. Μίχος υποστηρίζουν ότι στον Μελιγαλά αποφασίστηκε -χωρίς να λένε από ποιον – να προχωρήσει «συντεταγμένα ένα τιμητικό άγημα» σε ένδειξη σεβασμού στον χώρο μνήμης. Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι με δική του προτροπή «βαδίσαμε συντεταγμένα», ενώ ο Χρήστος Παππάς χαρακτηρίζει το «άγημα» του Μελιγαλά ως κάτι μη οργανωμένο «ασυντόνιστο και πολιτικά αδόκιμο».

Κατά τον Ν. Μιχαλολιάκο τα «τάγματα εφόδου» αποτελούν συκοφαντία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή του στον ανακριτή για συγκεκριμένη φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα και την επικαλέστηκε στη μαρτυρική του κατάθεση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς.

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την κατάθεση του Δ. Ψαρρά , το καλοκαίρι του 2010 στις Θερμοπύλες απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματος σας τους είπατε “εσείς είστε τα Τάγματα Εφόδου” και εν συνεχεία αναφερόμενος προφανώς στους αντιπάλους είπατε “θα δούνε τι σημαίνει ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια”, φράση που φέρεται να προέρχεται από επίσημο εμβατήριο των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ… Ειπώθηκαν αυτά και αν ναι τι εννοούσατε;

ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των λεγομένων μου. Απευθυνόμενος στο κοινό, τους είπα ότι ψευδώς και συκοφαντικά σας αποκαλούν τάγματα εφόδου ενώ ξέρουν πολύ καλά τι ήταν τα τάγματα εφόδου, όταν πράγματι οι ξιφολόγχες ακονίζονταν στα πεζοδρόμια».

Διαβάστε ακόμη: «Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε!»

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε για την χρηματοδότηση του κόμματος και απάντησε ότι βασική πηγή χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση, και αφού χαρακτήρισε συκοφαντίες όσα έχουν δημοσιευθεί επί του θέματος, κατέληξε ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν έχει λάβει δάνειο από τράπεζα, αλλά έχει πλεόνασμα 400 χιλιάδων ευρώ.

Ο Χρήστος Παππάς απαντά, σχετικά με την χρηματοδότηση, ότι όσα λαμβάνει η Χρυσή Αυγή από το κράτος τα αξιοποιεί «προς όφελος των ασθενέστερων συμπολιτών μας» και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων της και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καμία άλλη χρηματοδότηση, καμία εξάρτηση, ακόμη και για συμβολικούς λόγους αποφεύγουμε, ενώ μας έρχονται επίσημες προσκλήσεις να παραστούμε ως κόμμα σε διάφορες εκδηλώσεις μεγαλοσχημόνων του χρήματος διότι ως πολιτικό κίνημα, δεν στηρίζουμε οικονομικά συμφέροντα, αλλά πιστεύουμε πως εκφράζουμε την γνήσια λαϊκή συνείδηση».

Όλοι οι βουλευτές κατηγορούμενοι αυτοπροσδιορίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ως «Έλληνες εθνικιστές» που δεν έχουν καμία σχέση με το ναζισμό.

Την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Ν. Μιχαλολιάκος χαρακτηρίζει «τραγικό γεγονός», ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης προσθέτει ότι είναι «καταδικαστέο έγκλημα». Ο Γιάννης Λαγός αναφέρεται σε «περιστατικό δολοφονίας» ενώ ο Η. Παναγιώταρος αναφερόμενος σε «απώλεια του Φύσσα», την χαρακτηρίζει «ατυχές γεγονός».

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η δίωξη τους είναι πολιτική και αποδίδουν την ποινική εμπλοκή τους στην «ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης θεωρεί ότι ενεπλάκη στην υπόθεση ενόψει των δημοτικών εκλογών και τα «υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω αυτήν την στιγμή δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων». Αναφέρει επίσης στην απολογία του, δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας δύο ημέρες πριν τη δολοφονία στο Κερατσίνι, που είχε αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή για να αντιμετωπιστεί πρέπει να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση.

Ο Γιάννης Λαγός υποστηρίζει ότι «έχει στοχοποιηθεί» γιατί η Χρυσή Αυγή διεκδικεί «τη δεύτερη ή ακόμη και την πρώτη θέση» στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά.

Ο Χ. Παππάς υποστηρίζει ότι η εμπλοκή του οφείλεται στη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει για «τα κλεμμένα χαμένα δανεικά και αγύριστα, γνωστά και ως μαύρη τρύπα του ταμείου του ΠΑΣΟΚ».

Οι Η. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος , όπως και ο Ι. Λαγός , συνδέουν την ίδρυση Σωματείου εργαζομένων στην Ζώνη Περάματος υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής με τους «πολλούς κατηγορούμενους από την περιοχή». Ο Η. Παναγιώταρος μάλιστα αναφέρεται σε «τραμπούκους του ΠΑΜΕ» που θεωρούσαν την Ζώνη «τσιφλίκι τους», ενώ ο Ν. Μίχος αναφέρει πως «όλοι ξέρουμε πολύ καλά τις κόντρες που είχε το ΠΑΜΕ με εργάτες που δεν ακολουθούσαν την γραμμή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ποιος μπορεί να «μαυρίσει» τη Χρυσή Αυγή;