Τι πρέπει να κάνετε για να δουλέψετε στο Facebook

Τι πρέπει να κάνετε για να δουλέψετε στο Facebook
Photo:

Πέντε απαιτητικές προτάσεις για όποιον θέλει να εργαστεί στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου.

Τι απαιτείται για να πιάσετε δουλειά στη Facebook; Ιδού τα βασικά tips από την επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας, Λόρι Γκόλερ, όπως τα μοιράστηκε με το CNN Money.

1. Ξεχάστε τη ζώνη άνεσής σας

Η Γκόλερ ξεκίνησε να δουλεύει στη Facebook επειδή ήταν διατεθειμένη να εμπλακεί με ένα πεδίο στο οποίο δεν είχε εκπαιδευθεί. Γνώριζε την Σέριλ Σάντμπεργκ σε κοινωνικό επίπεδο από το 2008, προτού το κοινωνικό δίκτυο αποκτήσει αυτή την τεράστια δημοφιλία.

Η Γκόλερ είπε στην Σάντμπεργκ: «Θέλω να βοηθήσω τη Facebook να επιτύχει στην αποστολή του». Η Σάντμπεργκ της είπε ότι η εταιρεία χρειαζόταν βοήθεια ώστε να προσλάβει ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας, και η Γκόλερ δεν είχε εμπειρία σ’ αυτό. Πολύ σύντομα, όμως, εγκατέλειψε τη δουλειά της στην eBay – στο μάρκετινγκ – για να γίνει «Επικεφαλής Ανθρώπων» στη Facebook.

2. Μάθετε να γράφετε κώδικα

Δεν απαιτεί κάθε θέση εργασίας στη Facebook τη γνώση Javascript, αλλά γενικά η ικανότητα συγγραφής κώδικα μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες.

«Υπάρχει μια αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και η μηχανολογία είναι ο χώρος όπου εμφανίζονται οι περισσότερες ευκαιρίες» λέει η Γκόλερ, προσθέτοντας ότι όσοι θα ήθελαν να βρεθούν στη Facebook καλό θα ήταν να «σκεφθούν σοβαρά» να σπουδάσουν επιστήμη ηλεκτρονικών υπολογιστών.

3. Να είστε ευθύς και αποφασισμένος

Η εταιρεία δεν ψάχνει απλά για καταρτισμένους προγραμματιστές – αναζητά «χάκερ».

Έτσι αποκαλεί η Facebook όσους γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία «της δουλειάς» με έξυπνους και απρόσμενους τρόπους. Και βέβαια, όσους έχουν μάθει «να δοκιμάζουν νέα πράγματα».

4. Φέρτε κάτι καινούργιο στο τραπέζι

Τον Ιούνιο η Facebook είπε ότι το 68% των εργαζομένων της είναι άντρες και το 91% Ασιάτες ή λευκοί. Και «είναι κρίσιμο «αυτά τα νούμερα να αλλάξουν», σύμφωνα με τη Γκόλερ.

Αλλά η ανάγκη ποικιλομορφίας δεν σταματά μόνο στη φυλή και στο φύλο. Οι startup αναζητούν και «γνωστική ποικιλομορφία». «Πρέπει να αντιπροσωπεύουμε εσωτερικά το 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως που χρησιμοποιούν Facebook» επισημαίνει η Γκόλερ, «και προσπαθούμε σκληρά να το πετύχουμε με κάθε τρόπο».

5. Πρέπει να είστε ειδικός στη διαχείριση του εαυτού σας

Στην Facebook μην περιμένετε να σας μοιράσουν μια καθημερινή λίστα καθηκόντων. Σύμφωνα με την Γκόλερ, κανόνας είναι η ελάχιστη επιτήρηση και οι ελαστικές ώρες εργασίας – όμως οι εργαζόμενοι πρέπει στο τέλος να έχουν κάτι να επιδείξουν ως αντάλλαγμα για τη δημιουργική ελευθερία. «Πρόκειται για μια κουλτούρα εστιασμένη πολύ στα αποτελέσματα, και αυτή ακριβώς η εστίαση στα αποτελέσματα επιτρέπει στη Facebook να δίνει τέτοιο βαθμό αυτονομίας».