Τι προβλέπει για τους πλειστηριασμούς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Τι προβλέπει για τους πλειστηριασμούς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Η εμπορική αξία του ακινήτου ορίζεται ως τιμή πρώτης προσφοράς.

Αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών φέρνει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Στην εισηγητική της έκθεση, η κυβέρνηση διευκρινίζει πως ο κώδικας και το νομοσχέδιο που κατατέθηκαν αποτελούν τα μόνα σχετικά έγγραφα που έλαβαν το «πράσινο φως» των Θεσμών.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως θα φέρει στη Βουλή- πριν την ισχύ του κώδικα- το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο καθεστώς των πλειστηριασμών:

1. Η εμπορική αξία του ακινήτου ορίζεται ως τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η τιμή πρώτης προσφοράς οριζόταν από την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

2. Θα αυξηθούν από το αρμόδιο δικαστήριο οι επιβαλλόμενες χρηματικές ποινές κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 204,205,232 και 607 του Κώδικα. Οι ποινές αυτές θα αποτελούν εφεξής δημόσιο έσοδο και παύουν να είναι έσοδο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.

3. Η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων επανακαθορίζεται και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην τρίτη σειρά οι απαιτήσεις του Δημοσίου από ΦΠΑ και τους λοιπούς παρακρατούμενους φόρους.