Τι ψάχνει η Netflix στην Ελλάδα: Οι παραγωγές, η συνεργασία με μεγάλες εταιρίες και οι επενδύσεις

Τι ψάχνει η Netflix στην Ελλάδα: Οι παραγωγές, η συνεργασία με μεγάλες εταιρίες και οι επενδύσεις

Η Manager Media Relations της Netflix μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece για τις επόμενες κινήσεις στην ελληνική αγορά.

Το Netflix δεν είναι απλά μόδα. Είναι μανία! Έχει εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τα «γυαλιά» ακόμη και στη «Μέκκα» της παγκόσμιας βιομηχανίας κινηματογράφου, το Χόλυγουντ. Όπως ανακοίνωσε η κορυφαία διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας παγκοσμίως, πλέον το περιεχόμενό της είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά και με τιμές σε ευρώ, προσφέροντας το πολυβραβευμένο πρόγραμμα σειρών και ταινιών στο φιλοθεάμον ελληνικό κοινό. Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας, η Manager Media Relations της Netflix, Yenia Zaba, βρέθηκε στη χώρα μας και μίλησε στο Fortune για τους στόχους της Netflix στην Ελλάδα.

«Η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς, διαφορετικά δεν θα είχαμε μεταφράσει το περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα. Η επόμενη κίνησή μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στους Έλληνες και να πλησιάσουμε περισσότερο τα ενδιαφέροντά τους. Ήδη μιλάμε με διάφορους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ISP’s και σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε νέα» αναφέρει η Yenia Zaba.

Η ίδια εξήγησε πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να επενδύσει κανείς σε μια τοπική αγορά. Μάλιστα το να μεταγλωττίζεις σε μια εθνική γλώσσα, συνιστά έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης», καθώς απαιτεί σημαντικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα δίνει δουλειά σε τοπικές εταιρείες, που έχουν ως βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησής τους τη μετάφραση. Οι ΗΠΑ καθορίζουν τις συνεργασίες με τις μεταφραστικές εταιρείες σε κάθε χώρα και κατά περίπτωση αναθέτουν τα έργα σε περισσότερες από μια εγχώριες εταιρείες.

Εξίσου όμως σημαντική επένδυση είναι και αυτή που αφορά στην παραγωγή τοπικού περιεχομένου και φυσικά στη διάχυσή του και σε άλλες διεθνείς αγορές που μπορεί να ενδιαφέρονται.

H Senior Editor του Fortune Μαρία Ακριβού με τη Manager Media Relations της Netflix Yenia Zaba.
H Senior Editor του Fortune Μαρία Ακριβού με τη Manager Media Relations της Netflix Yenia Zaba.
H Senior Editor του Fortune Μαρία Ακριβού με τη Manager Media Relations της Netflix Yenia Zaba.

Θα δούμε ελληνικές παραγωγές από τη Netflix;
Η Zaba διαβεβαιώνει πως, εάν κριθεί σκόπιμο, η εταιρεία είναι διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος. «Μας ενδιαφέρουν οι ιστορίες από όλο τον κόσμο που να έχουν απήχηση σε όλο τον κόσμο. Δεν σας κρύβω ότι είμαστε σε συζητήσεις με εταιρείες παραγωγής, με Έλληνες δημιουργούς περιεχομένου και σκηνοθέτες».

Μάλιστα η ιστορία έχει δείξει πως υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών που «άνοιξαν» το περιεχόμενο στην τοπική αγορά, με μετάφραση και μεταγλώττιση και μέσα σε σύντομο χρονικό προχώρησαν και στην παραγωγή περιεχομένου. «Για παράδειγμα στο Ισραήλ ένα μήνα αφότου έγινε αυτό, κάναμε δύο τοπικές παραγωγές. Στη δε Γερμανία πήρε περίπου δυόμιση χρόνια για να παράξουμε κάτι πρωτογενές. Συνεπώς δεν έχει να κάνει τόσο με τη γλώσσα, την κουλτούρα και την αγορά, όσο με το πόσο πρωτότυπη είναι η ιστορία και η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτή. Εάν υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση από την Ελλάδα να είστε σίγουροι ότι θα συμβάλλουμε στο να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις».

Οι συζητήσεις με Wind και Vodafone και το επενδυτικό πλάνο για το 2018

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέλουν τη Netflix να βρίσκεται σε συζητήσεις με Wind και Vodafone για την ισχυροποίηση της θέσης της στην ελληνική αγορά η Yenia Zaba αποκάλυψε στο Fortune Greece πως στην περίπτωση της Wind, βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας.

Όσο για τη Vodafone τα πράγματα εκεί φαίνεται να είναι λιγότερο περίπλοκα, αφού η μητρική εταιρεία αποτελεί παγκόσμιο συνεργάτη και το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται από κοινού, εδώ και χρόνια, λειτουργεί ως εχέγγυο για την είσοδο σε νέες αγορές. «Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουμε τη Vodafone επειδή υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Συνιστά το αμέσως επόμενο βήμα. Όταν κάνουμε localize σε μια αγορά, η Vodafone ακολουθεί».

Για το 2018 η ομάδα του Netflix σκοπεύει να κινηθεί δυναμικά αυξάνοντας κατά ένα δισ. δολάρια το ποσό που θα επενδύσει σε περιεχόμενο. Περί τα 7-8 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια θα πάει στο κομμάτι της τεχνολογίας. «Η λογική μας είναι να επανεπενδύουμε τα χρήματα που βγάζουμε σε περιεχόμενο και τεχνολογία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα μέρος του budget που έχουμε καταρτίσει να αφορά και την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής ο κατάλογος των προϊόντων μας για την χώρα σας είναι κατά 70% μεταφρασμένος ή μεταγλωττισμένος στα ελληνικά και ο στόχος είναι να φτάσουμε σύντομα το 100% και να κλείσουμε άμεσα συμφωνίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ISP’s».

Το όραμα, τα διλήμματα και η αλήθεια για το House of Cards

Η απάντηση αναφορικά με το ποιο ήταν το όραμα της Netflix όταν έκανε τα πρώτα της βήματα θα σας ξαφνιάσει. Σύμφωνα με την κα Zaba, ποτέ δεν πίστευαν ότι το brand θα αποκτούσε παγκόσμιο χαρακτήρα και ότι θα είχε την επίδραση που έχει σήμερα. «Όλα έχουν να κάνουν με την ελευθερία και την υπευθυνότητα. Στη Netflix έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ότι θέλουμε προκειμένου να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά μας, αλλά αυτό γίνεται με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας».

Προσθέτει πως από την επαγγελματική πορεία της στη Netflix έχει διδαχθεί δυο πράγματα: το πρώτο είναι να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο και το δεύτερο βασίζεται στη λογική του «Ποτέ μη λες ποτέ».  «Θυμάμαι όταν πρωτοξεκινούσαμε τον ιδρυτή να λέει ότι ποτέ δεν θα κάναμε download στο περιεχόμενο. Τότε ήμασταν σε 60 αγορές, κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη. Έκτοτε όμως σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να επεκταθούμε σε άλλες 130 αγορές και συνειδητοποιήσαμε ότι στις περισσότερες από αυτές τις χώρες το mobile είναι υπερβολικά σημαντικό, η χωρητικότητα δεδομένων πολύ υψηλή, αλλά η συνδεσιμότητα στο ίντερνετ δεν είναι πάντα καλή. Η λύση ήταν να αποδεχτούμε το “κατέβασμα” και να αλλάξουμε τη στρατηγική μας».

Παραδέχεται πως ήταν μεγάλο μάθημα για όλους γιατί στην ουσία η αλλαγή στρατηγικής έγινε με γνώμονα το τι ζητά το κοινό και όχι με το τι θέλει να επιβάλλει η εταιρεία σε αυτό.

Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι εκείνη την εποχή ο Ιδρυτής του Netflix δεν πίστευε ότι ήταν σωστή κίνηση να επενδύσει ο ίδιος στην παραγωγή περιεχομένου. Δεν ήθελε με τίποτα να αναλάβει την παραγωγή του House of Cards μέχρι που ο σκηνοθέτης τον έπεισε να του δώσει μια ευκαιρία.

«Στην πραγματικότητα είμαστε μια ταπεινή εταιρεία. Πολλές φορές έχουμε πει ότι θα “καταπιούμε” τα λόγια που έχουμε πει στο παρελθόν και θα προχωρήσουμε κάνοντας νέα πράγματα. Η ικανότητα να αντιδρούμε άμεσα και η ευελιξία να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, νομίζω ότι είναι αυτό που κάνει τη Netfix μοναδική” καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Netflix έχει σήμερα παρουσία σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο με πιο μεγάλη την αμερικανική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται περισσότερο καιρό. Η σημασία μιας αγοράς καθορίζεται σαφώς από το μέγεθός της αλλά και από το πόσο ώριμο είναι το τηλεοπτικό κοινό. Όσο περισσότερο βρίσκεται το Netflix σε μια χώρα τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των συνδρομητών του.

*H Μαρία Ακριβού είναι senior Ediror του Fortune. Περισσότερα εδώ