Τι σηματοδοτεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η κόντρα με το ΔΝΤ για δημοσιονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικό, και η αναμονή της στάσης των Ευρωπαίων.

Στην Αθήνα καταφτάνουν από σήμερα οι επικεφαλής του λεγόμενου «κουαρτέτου» των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, ESM) με σκοπό να ξεκινήσουν και πάλι τις επαφές με την πολιτική ηγεσία και να δρομολογήσουν τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

 

Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) έρχονται με διαφορετική ατζέντα σε ορισμένα από τα θέματα που αφορούν κυρίως το Ασφαλιστικό, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

H διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τονίζουν οι ίδιου κύκλοι.

Σύμφωνα με το Ταμείο, υπάρχει χάσμα στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016 αλλά και της διετίας 2017-2018. Για αυτό το λόγο φέρεται να ζητά επιπλέον μέτρα 1,5 δισ. μόνο για τη φετινή χρονιά. Την ίδια σκληρή στάση κρατά και για το Ασφαλιστικό, για το οποίο ναι μεν δεν έχει εκφράσει κάποια επίσημη θέση αλλά έχει δείξει μέσω πολλών διαρροών ότι το απορρίπτει. Μια μέθοδος για την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει σχολιάσει αρνητικά, ζητώντας από το Ταμείο επίσημες εξηγήσεις.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητά από τώρα να μπει στο κάδρο των μέτρων η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η ανταπεργία προκειμένου να δεχτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τονίζεται ότι τα ζητήματα αυτά ήταν αρχικά εκτός της λίστας των μέτρων για αυτό το χρονικό διάστημα, όμως η καθυστέρηση των θεσμών να δώσουν μια ενιαία απάντηση για το κυβερνητικό σχέδιο του Ασφαλιστικού στην ουσία φέρνει χρονικά όλο και πιο κοντά την πρώτη με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αφήνεται να εννοηθεί ότι ηγείται της προσπάθειας προώθησης νέων μέτρων που θα πλήξουν κι άλλο συντάξεις αλλά και μισθούς, καθώς όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες από τον διεθνή Τύπο ένα από τα κύρια αιτήματά του είναι η μείωση των κύριων συντάξεων από 6% έως 30% και η άρνησή του να δεχτεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, παρά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργοδοτών.

Η Ευρώπη από την πλευρά της, δεν έχει δείξει ακόμη εάν συμφωνεί με τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Ενώ το έχει χαρακτηρίσει δημόσια, μέσω δηλώσεων Ευρωπαίων παραγόντων, ως ένα “φιλόδοξο” σχέδιο, απάντηση για τις λεπτομέρειες που περιέχει δεν έχουν δοθεί. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να βρίσκεται σε αντίθεση με το ΔΝΤ όσον αφορά την προσήλωση στην παραμικρή τεχνική λεπτομέρεια, καθώς αναζητεί μια πολιτική λύση στο ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.

Όπως υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του σε εκδήλωση του Economist, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει έως τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου να έχει κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος – τουλάχιστον με βάση όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Όμως όσο η αβεβαιότητα παραμένει και οι διεθνείς συγκυρίες πιέζουν τις παγκόσμιες οικονομίες σχεδόν καθημερινά, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να στραγγαλίζεται, η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες καθυστερεί κι άλλο, και η πορεία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται καθημερινά από έντονες μεταπτώσεις και απώλειες πολλών δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον πρώτο μήνα του 2016 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 12,44%, ενώ εκτιμάται ότι η χαμένη κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ. Σε 12 από τις 18 συνεδριάσεις ο δείκτης ήταν στο κόκκινο, κάτι το οποίο αποτέλεσε το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών. Κι όσο η εμπλοκή για το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένει, τόσο πιο έντονες θα είναι οι ανησυχίες για το μέλλον. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα εκπροσώπων από μεγάλα επενδυτικά funds προς τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.