Τι σημαίνει για την Ελλάδα η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων-Αλβανίας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων-Αλβανίας
epa06840940 European flags in front of European commission headquarters ahead of European Commissioner for Trade Cecilia Malmstrom's press conference in Brussels, Belgium, 26 June 2018, on trade and barriers reports. The press briefing mainly focused on the EU US tariffs battle. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα τρία «όχι» από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία πάνε ένα χρόνο πίσω τη διαδικασία.

Με 3 “όχι”, έναντι 25 “ναι”  δεν εκπληρώθηκαν οι ελπίδες της πΓΔΜ και της Αλβανίας να πάρουν τώρα άμεσα τη στροφή στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, ούτε οι “3” διαφωνούντες,  η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, νίκησαν τελικά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη Διεύρυνση που έλαβε χώρα χθες στο Λουξεμβούργο -πρωτοστατούσης ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Ολλανδίας- που επέμεναν στην αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, χωρίς σαφή διατύπωση για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο ορισμός της ημερομηνίας για τον Ιούνιο του 2019 ως έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνιστά μία “μισή νίκη”, έναν βατό συμβιβασμό, καθώς ήδη από τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει τις τεχνικές προετοιμασίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ώστε οι δύο χώρες να είναι έτοιμες τότε να ανταποκριθούν.

Μολονότι είναι θεμιτή η ανησυχία των “3” για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ η οποία, όπως ισχυρίζονται, προέχει έναντι της διεύρυνσης, όπως επίσης και η ανησυχία για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας των Σκοπίων που έθεσε η Χάγη, εξίσου θεμιτό, όμως, είναι και το επιχείρημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με δεδομένη τη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Ειδικότερα για τα Σκόπια, γεγονός που διαφαίνεται και από τη χθεσινή παρέμβαση των ΗΠΑ δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην Ε.Ε και τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πράσινο φως σε ένα χρόνο δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικό προς τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν βοηθά το ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, όσο μία απόφαση της ΕΕ για το εδώ και τώρα. Η δυναμική όμως έστω και της “μισής νίκης” στην ΕΕ  και η σαφής ευρωπαϊκή τροχιά δίνουν τη δυνατότητα στα Σκόπια να τη διαχειριστούν με το “χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας” στα επόμενα δύσκολα βήματα της ολοκλήρωσής της:  Αρχής γενομένης με το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την εύκολη- όπως θεωρείται- εκ νέου υπερψήφισή της στο κοινοβούλιο, στις 5 Ιουλίου, που θα ακυρώσει την άρνηση του προέδρου της δημοκρατίας Ιβάνοφ να τη συνυπογράψει.