Τι θα ανακοινώσει η Apple την Πέμπτη

Τι θα ανακοινώσει η Apple την Πέμπτη

Νέα iPad, νέα iMac, νέο OSX και νέο Apple TV, αλλά και λεπτομέρειες για το Apple Pay. Διαβάστε τι θα παρουσιαστεί.

Στη φάση που διανύουμε όλα περιστρέφονται γύρω από το software. Οι συσκευές και τα concept τους είναι ακόμα σχετικά νέα και οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στα applications, τα δίκτυα επικοινωνιών, την κρυπτογράφηση, την ασφάλεια κ.λπ.

Έτσι και το event της Apple που μοιραία θα περιστραφεί γύρω από νέο software και θα συμπληρωθεί από νέες εκδόσεις συσκευών που ήδη υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Ο σταρ της παρουσίασης θα είναι το νέο λειτουργικό για τα Mac. Με κωδικό OSX 10.10 και εμπορικό όνομα Yosemite, τα χαρακτηριστικά του έχουν ήδη γίνει γνωστά από την παρουσίαση του Ιουνίου. Κύρια αλλαγή στη φιλοσοφία του είναι πως το λειτουργικό αποτελεί «συνέχεια» και βρίσκεται σε συνεχή σύνδεση με τις συσκευές iOS του ίδιου χρήστη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένα τηλεφώνημα που ξεκίνησε στο iPhone μπορεί να συνεχιστεί στο iMac ή το MacBook και ένα email που ξεκίνησε να γράφεται στη μία συσκευή να μπορεί να ολοκληρωθεί σε άλλη. Ακόμα και για τα SMS του κινητού μπορεί η διαχείριση να γίνει από τον υπολογιστή.

Επιπλέον, το Yosemite θα έχει νέο επανασχεδιασμένο look, notification center με widgets, βελτιωμένο Spotlight με αναζήτηση και στο Internet, χρήση του (βελτιωμένου) iCloud για αποστολή email με μέγεθος έως και 5 GB και άλλες βελτιώσεις.

Το Apple Pay -η υπηρεσία για ανέπαφες πληρωμές με χρήση μόνο του κινητού- μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά η Apple σχεδιάζει να το ενισχύσει με όλες της τις δυνάμεις. Εκτός από τους 17 μεγάλους retailers που το έχουν ήδη υιοθετήσει, μαζί με πολλούς άλλους μικρότερους (τα συμβατά τερματικά υπολογίζονται ήδη σε περισσότερα από 200.000) αναμένεται η επέκτασή του στην Ευρώπη.

Το Apple TV δεν έχει ανανεωθεί εδώ και 21 μήνες, αλλά πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια beta έκδοση του λειτουργικού του η οποία προβλέπει σύνδεση με τις συσκευές του HomeKit -της πρότασης της Apple για το «έξυπνο» σπίτι- προφανώς με σκοπό ο έλεγχος των διασυνδεδεμένων συσκευών (θερμοστάτες, κλειδαριές, φώτα, κάμερες ασφαλείας κ.λπ) να γίνεται από το Apple TV. Θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις.

To iPad φτάνει στην έκτη γενιά και θα λέγεται πιθανότατα iPad Air 2. Οι διαστάσεις του θα παραμείνουν στις 9,7 ίντσες, πιθανότατα με καλύτερη ανάλυση. Θα είναι λεπτότερο, θα έχει 2 GB RAM, επεξεργαστή Α8, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, οπίσθια κάμερα στα 8ΜΡ (από 5 στο προηγούμενο μοντέλο) και αναβαθμισμένη εμπρόσθια.

Στις ανεπιβεβαίωτες φήμες ανήκει η αλλαγή στα ακουστικά. Το iPad δεν θα έχει πια το γνωστό μας, σχεδόν standard πια 3,5mm βύσμα, αλλά αυτά θα συνδέονται από την υποδοχή φόρτισης στο κάτω μέρος. Προς κατάργηση φαίνεται ότι οδεύει και ο πλαϊνός διακόπτης mute/lock εξ αιτίας της όλο και λεπτότερης φόρμας.

Για τους iMac έχει γίνει γνωστό πως το μοντέλο των 27 ιντσών θα αποκτήσει Retina Display (5120 x 2880) και πως θα έχει ξεχωριστό επεξεργαστή για τα γραφικά. Το μοντέλο των 21,5 ιντσών θα παραμείνει μεν στην 1920 x 1080, αλλά οι διαθέσιμοι επεξεργαστές θα φτάσουν τα 4 Ghz.