Την Παρασκευή αποφασίζει η Γερμανία για την Ελλάδα

Την Παρασκευή αποφασίζει η Γερμανία για την Ελλάδα

Θετικά τα πρώτα σημάδια από την Κομισιόν και το ΔΝΤ - Λύση για την Ελλάδα βλέπει ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ. Ο βουλευτής εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει «ευρεία έγκριση», παρά το γεγονός ότι στο στρατόπεδο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπάρχουν ορισμένες «επιφυλάξεις ως προς ενδεχόμενες επιπλέον πληρωμές προς την Ελλάδα».

Η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή εξαρτάται από την έγκριση των θεσμών που εποπτεύουν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε χθες το βράδυ από την Αθήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνομιλήσουν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για το θέμα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Θετική αντίδραση από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι «επαρκώς περιεκτικό» και πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί το σαφέστερο έως τώρα μήνυμα πως η Αθήνα θα εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας της που λήγει το Σάββατο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση των δύο άλλων θεσμών – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που πρέπει, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της Παρασκευής, να εξετάσουν τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Ο αξιωματούχος σημείωσε, όμως, ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι «στο ίδιο μήκος κύματος». Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο της ΕΕ, το ΔΝΤ έχει «ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις» σχετικά με τη λίστα.

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα»
Την εκτίμηση πως θα βρεθεί μια εποικοδομητική λύση για την Ελλάδα, σήμερα το απόγευμα, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στην τηλεδιάσκεψη θα εκτιμηθεί αν μπορεί να υπάρξει η παράταση του προγράμματος, ωστόσο είναι σαφές ότι η διεξοδική συζήτηση ως προς το ποια μέρη του προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα, θα απασχολήσει την Ευρωζώνη τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός τού συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, θεωρούν ότι σήμερα θα δοθεί “πράσινο φως” για την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα και, όπως επισήμανε ο καγκελάριος Β. Φάιμαν, εάν βρεθεί σήμερα λύση αυτό σημαίνει πως «υπερίσχυσε η βούληση για αμοιβαία προσέγγιση».

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Ρ. Μιτερλένερ θεωρεί ότι σήμερα θα υπάρξει μια προσωρινή λύση και πως διαγράφεται μια “εκτόνωση”, ενώ εκτιμά πως στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης περιέχονται πολλές θετικές προθέσεις, ωστόσο θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι προτάσεις θα λειτουργήσουν.