Την «πώληση του CNN» ζητά η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Την «πώληση του CNN» ζητά η κυβέρνηση των ΗΠΑ
epa05642806 A CNN mic is seen across the street from Trump Tower in New York, New York, USA, on 22 November 2016. Representatives from a number of major television networks attended an off--the- record meeting with US President-elect Donald Trump on Monday, a meeting in which Trump reportedly criticized many of them for their work during the election. EPA/JUSTIN LANE

«Παιχνίδια» εξουσίας από την κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία AT&T - Time Warner.

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η είδηση που μεταδίδεται από χθες σε αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, φέρεται να απαιτεί την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Time Warner, μεταξύ αυτών και του CNN, προκειμένου να εγκρίνει την ύψους 85 δισ. δολαρίων συγχώνευση της εταιρείας με τον τηλεπικοινωνιακό «γίγαντα» της AT&T.

Άλλες αναφορές μεταδίδουν πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αρμόδιο σε θέματα αντι-μονοπωλίου, έχει αποφασίσει πως η Time Warner θα πρέπει να εκποιήσει είτε την Turner Broadcasting ή την DirecTV για να λάβει το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση, παρ’ ότι μια τέτοια κίνηση συνάδει με τις αλλαγές στο μιντιακό σκηνικό των ΗΠΑ.

Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανή συμφωνία από το 2016 όταν και ανακοινώθηκε το σχετικό πλάνο για πρώτη φορά.

Η συμφωνία – το «κλείσιμο» της οποίας υψηλόβαθμο στέλεχος της AT&T δήλωσε πως δεν θεωρεί πλέον εφικτό μέσα στη χρονιά – αφορά την εξαγορά της Time Warner από την ΑΤ&Τ και τη δημιουργία ενός πανίσχυρου  δικτύου που θα συνδυάζει τη δύναμη της Time Warner στον τομέα της ψυχαγωγίας με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς και άλλοι επικριτές της συμφωνίας, δηλώνουν πως η συγχώνευση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση σημαντικής ισχύος στον χώρο των ΜΜΕ. Ωστόσο, η αντιπαράθεσή του με το δίκτυο του CNN, το οποίο συστηματικά κατηγορεί για τη διάδοσηfake news” («ψευδών ειδήσεων»), καθιστά την παρέμβαση αυτή ιδιαίτερα «ύποπτη» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς το CNN προκειμένου να μετριάσει την κριτική που δέχεται από αυτό.

«Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ποτέ δεν προσφέρθηκα να πουλήσω το CNN και δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω», δήλωσε ο Ράνταλ Στίφενσον, CEO της Time Warner, ιδιοκτήτριας της Turner Broadcasting, στην οποία υπάγεται το CNN, καθώς και του στούντιο HBO και της εταιρείας παραγωγής Warner Bros.

Στον απόηχο, πάντως, των αναφορών για την «απαίτηση» αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, η AT&T δήλωσε πως είναι έτοιμη να πολεμήσει οποιαδήποτε προσπάθεια εκποίησης. Η εταιρεία επιχειρεί εδώ και καιρό να πετύχει τη συμφωνία αυτή, προκειμένου να αντιμετωπίσει στρατηγικά τις αλλαγές που επέφερε το Internet στην τηλεθέαση.