Το απίστευτο ποσό που κέρδισαν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το 2018

Το απίστευτο ποσό που κέρδισαν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το 2018
Photo:

Είναι πλέον επίσημο καθώς τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια (!)

Οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες δεν είχαν ποτέ μια χρονιά με κέρδη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι φέτος… όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Goldman Sachs Group Inc., η JPMorgan Chase & Co. και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες του κλάδου έχουν ήδη ανακοινώσει κέρδη άνω των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018. Η Morgan Stanley θα κάνει ακόμα μεγαλύτερο το συγκεκριμένο νούμερο όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 4ο τρίμηνο.

Οι τράπεζες πρέπει να ευχαριστήσουν τις μειώσεις της φορολογίας που θέσπισαν οι Ρεπουμπλικάνοι, μαζί με τα αυξανόμενα επιτόκια και την έκρηξη της λιανικής τραπεζικής.

Η JPMorgan και η Bank of America Corp είχαν την καλύτερη χρονιά τους πέρυσι, ενώ η Goldman Sachs και η Citigroup Inc. πέτυχαν τη μεγαλύτερη …συγκομιδή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά. Τα εντυπωσιακά νούμερα και οι θριαμβευτικές δηλώσεις των τραπεζικών ηγετών ίσως κάμψουν τις ανησυχίες ότι ο κίνδυνος των εμπορικών πολέμων και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα βάλουν ένα τέλος στην τρέχουσα χρυσή περίοδο για τις μεγάλες τράπεζες.

«Είναι αυτό το τέλος του κύκλου; Δεν το νομίζουμε» είπε η οικονομική διευθύντρια της JPMorgan, Marianne Lake, σε συνομιλία της με αναλυτές. «Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας είναι ακόμα ισχυρές. Ο καταναλωτής είναι ισχυρός και υγιής, και περιμένουμε να δούμε περαιτέρω ανάπτυξη – έστω και επιβραδυμένη – παγκοσμίως».

Ο τραπεζικός δείκτης KBW έχει ανέβει κατά 10 τοις εκατό αυτόν τον μήνα, τροφοδοτημένος από τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου. Ο δείκτης έπεσε κατά 20 τοις εκατό το 2018 – πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εφτά ετών.