Το Facebook βρήκε τον τρόπο να διεισδύσει στην Κίνα

Το Facebook βρήκε τον τρόπο να διεισδύσει στην Κίνα
epa05932009 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφαρμογή που μπορεί να του ανοίξει την πόρτα σε μια τεράστια αγορά.

Το Facebook έχει απαγορευτεί στην Κίνα εδώ και χρόνια, αλλά μια νέα εφαρμογή που έχει κάνει την εμφάνισή της στην χώρα ίσως είναι ο δικός του τρόπος για να διεισδύσει στη συγκεκριμένη αγορά.

Η εφαρμογή ονομάζεται Colorful Balloons (Πολύχρωμα Μπαλόνια) και, σύμφωνα με την περιγραφή στο κινεζικό app store, λειτουργεί όπως η εφαρμογή Facebook Moments.

«Η Colorful Balloons μπορεί να συγκεντρώσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο των χρηστών που έχουν ληφθεί από το τηλέφωνό τους βάσει χρόνου, τοποθεσίας και χαρακτήρων. Μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε άλμπουμ και να τα μοιραστείτε με φίλους και συγγενείς» αναφέρει η περιγραφή.

Η πρώτη αναφορά στη συγκεκριμένη είδηση έγινε από τους The New York Times, και μια πηγή με γνώση των δεδομένων επιβεβαίωσε στο CNNMoney ότι πρόκειται για μια εφαρμογή του Facebook. Αλλά το όνομα του Facebook δεν αναφέρεται πουθενά.

Αντίθετα, ως δημιουργός της εφαρμογής αναφέρεται μια εταιρεία με την επωνυμία Youge LLC, και η Colorful Balloons είναι η μόνη εφαρμογή της.

Η εφαρμογή έχει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά που απευθύνονται ειδικά στην κινεζική αγορά και ο χρήστης, για να εγγραφεί, πρέπει να διαθέτει ένα κινεζικό νούμερο κινητού τηλεφώνου. Το Facebook και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απαγορευτεί στην Κίνα εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των αυστηρών νόμων λογοκρισίας της χώρας.

Στις εφαρμογές που απαγορεύονται στην Κίνα, εκτός του Facebook, περιλαμβάνονται το Snapchat, το Pinterest, το Twitter και το Instagram.

Στη θέση τους, οι Κινέζοι developers ανέπτυξαν παρεμφερείς πλατφόρμες. To Sina Weibo, για παράδειγμα, έχει πάρει τη θέση του Twitter ως η κύρια πλατφόρμα για micro-blogging.

Αυτό, όμως, δεν έχει αποθαρρύνει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες από το να καλοκοιτάζουν την τεράστια κινεζική αγορά.

«Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι η Κίνα μάς ενδιαφέρει, και έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τη χώρα με διαφορετικούς τρόπους. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε τις κινεζικές επιχειρήσεις και τους Κινέζους developers να επεκταθούν σε νέες αγορές εκτός Κίνας χρησιμοποιώντας τις διαφημιστικές μας πλατφόρμες» ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Facebook.