Το fast food γίνεται “slow food” και στην Αθήνα

Το fast food γίνεται “slow food” και στην Αθήνα
Photo: pixabay.com

Πλέον οι Αθηναίοι αλλά και όσοι επισκέπτονται την πρωτεύουσα µπορούν να φάνε υγιεινά και καθαρά.

Η τάση στο εξωτερικό που αφορά τις διατροφικές συνήθειες έρχεται και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ανοίγουν ολοένα και περισσότερα καταστήµατα που προσφέρουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ωµοφαγικές επιλογές και τροφές που έχουν παρασκευαστεί µε αγνά, πρωτογενή υλικά. Η Αθήνα µετρά πλέον δεκάδες σηµεία όπου κάποιος µπορεί να απολαύσει υγιεινές επιλογές (juice bars, salad bars, vegan restaurants κ.ά.) και άλλες τόσες εταιρείες που εισάγουν βιολογικά προϊόντα από το εξωτερικό ή τα παράγουν στη χώρα µας.

Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για µια συνολική µεταστροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σύµφωνα µε έρευνα της Infobank, η συνολική έκταση των βιολογικών καλλιεργειών το 2014 διαµορφώθηκε σε 360,6 χιλ. εκτάρια και αποτελεί περίπου το 7% των καλλιεργήσιµων εκτάσεων στην Ελλάδα, φέρνοντας τη χώρα µας στη δέκατη θέση µεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σηµειωθεί, επίσης, ότι εταιρείες παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης βιολογικών προϊόντων  εµφάνισαν άνοδο του κύκλου εργασιών τους κατά 7,3%, στα 106,64 εκ. ευρώ το 2014 – κάτι που επιβεβαιώνει την τάση αυτή.

Το κέντρο της Αθήνας είναι πλέον ο «παράδεισος» των χορτοφάγων ή όσων θέλουν να τρώνε υγιεινά. Όπως εξηγεί η Σταυρούλα Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια του «Το βαζάκι», ενός από τα πιο γνωστά καταστήµατα µε υγιεινά και βιολογικά προϊόντα, το οποίο στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει παρουσιάσει 2,5 φορές αύξηση στην κινητικότητά του, υπάρχει στροφή των καταναλωτών προς την υγιεινή διατροφή. Κάποιοι µπορεί να ξεκίνησαν από περιέργεια για να δουν πώς είναι ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη, αλλά πολύ σύντοµα κατάλαβαν πως το υγιεινό δεν σηµαίνει και άγευστο, και έτσι έχουν πλέον υιοθετήσει αυτό τον τρόπο διατροφής. Οι Αθηναίοι, µάλιστα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στους χυµούς και στα ωµοφαγικά/vegan γλυκά και πια… το fast food γίνεται slow food.

Διαβάστε ακόμη: Τι χρειάζεται για να γίνεις πετυχημένος food entrepreneur;

Σύµφωνα µε το e-table, την υπηρεσία online κρατήσεων σε εστιατόρια, τα vegetarian restaurants στην Αθήνα εµφάνισαν αύξηση 8,3% στις κρατήσεις και 5% στην επισκεψιµότητά τους το 2016, σε σύγκριση µε το 2015.

Ο υγιεινός χάρτης της ελληνικής εστίασης μεγαλώνει

Kale Chips
Η TrooFood , που «σύστησε» τα Kale Chips στην Ελλάδα, παράγει βιολογικά σνακ για παιδιά και ενήλικες, τα οποία αφυδατώνονται, µε τη µέθοδο της αργής αφυδάτωσης κάτω των 46 °C.

Κρητικό Αβοκάντο
H οικογένεια Λεράκη δηµιούργησε τις πρώτες φυτείες αβοκάντο στην περιοχή Μουρνιές στα Χανιά και απέσπασε για τα προϊόντα Αvoel το Παγκόσµιο Βραβείο Καινοτοµίας στο Sial
της Γαλλίας.

Matcha Ninja
Η «αφρόκρεµα» του πράσινου τσαγιού καταφέρνει να έχει 12 φορές τις θρεπτικές αξίες οποιουδήποτε πράσινου τσαγιού και µέχρι 137 φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.

Η «καθαρη»διατροφη, παγκοσµια ταση

Εάν πληκτρολογήσει κανείς τη λέξη «clean eating» στο Google, θα βρει χιλιάδες συνταγές, οι οποίες έρχονται να «αντικαταστήσουν» τις παραδοσιακές. Το κουνουπίδι παίρνει τη θέση του ρυζιού, το αβοκάντο του βουτύρου και τα superfoods προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισµό µας. H «καθαρή» διατροφή δεν αφορά µόνο µια νέα δίαιτα, αλλά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Και οι µελέτες δείχνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν αυτή την άποψη και στρέφονται προς τις µη επεξεργασµένες τροφές και την υγιεινή διατροφή.

Το «clean eating», αντί να περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι πρέπει να καταναλώνουµε π.χ. λιγότερες θερµίδες ή περισσότερη πρωτεΐνη, βασίζεται στο να έχουµε όλοι µεγαλύτερη επίγνωση σχετικά µε την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής κάθε τροφής που µπαίνει στο πιάτο µας. Η αγορά της υγιεινής διατροφής θα περιλαµβάνει τρόφιµα χωρίς αλλεργιογόνα, οργανικά προϊόντα και άλλα υγιεινά τρόφιµα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ένα  τρισ. δολάρια µέχρι το 2017 (Euromonitor).

Αντίστοιχα, η αγορά των superfoods αγγίζει τα 140 δισ. δολάρια παγκοσµίως, ενώ η παγκόσµια αγορά συσκευασµένων χυµών θα φτάσει τα 94 δισ. δολάρια µέχρι το 2021.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα