Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ζητά δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ζητά δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
epa05873921 Scotland's First Minister and Scottish National Party leader Nicola Sturgeon (C) leaves the Crowne Plaza Hotel in Glasgow after talks with British Prime Minister Theresa May in Glasgow, Scotland, 27 March 2017. Reports state that May arrived in Glasgow in a bid to avert Scotland's latest independence intentions. EPA/ROBERT PERRY

Εγκρίθηκε η πρόταση της Πρώτης Υπουργού. Χωρίς νόημα η απόφαση εάν δεν περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Την πρόταση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μετά από εκείνο του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενέκρινε το τοπικό κοινοβούλιο.

Η απόφαση πάρθηκε μετά την εισήγηση της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας και επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Νίκολα Στέρτζον. Την στήριξή του παρείχε και το κόμμα των Σκωτσέζων Πρασίνων. Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ τελικά με τις ψήφους των Άγγλων επικράτησε η επιλογή του Brexit.

Η απόφαση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).