Το κόστος του Brexit για την Ελλάδα σε αριθμούς

Το κόστος του Brexit για την Ελλάδα σε αριθμούς
epa05387526 A man watches a board showing the share prices data displayed on electronic boards at the the Athens Stock Exchange (ASE), in Athens, Greece, 24 June 2016. Equity prices were falling on the Athens Stock Exchange (ASE), with the basic share price index down 14.60 percent, standing at 527.53 points at 11.00 am and turnover at 10.45 million euros, after Great Britain has voted to leave the European Union (EU) in the referendum. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while 48.1 per cent voted for remaining in. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι περιορισμένες αλλά όχι ασήμαντες συνέπειες του δημοψηφίσματος της Βρετανίας.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βούλιαξαν την Παρασκευή κατά 30%, όπως ήταν αναμενόμενο μετά το σοκ του Brexit. Οι τραπεζικοί δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλοι, αφού τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν στις βρετανικές τράπεζες αποθετικές καταθέσεις, κρατικές και εταιρικές ομολογίες και μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνολικού ύψους 41,76 δισ. ευρώ, ποσού ίσου με το 24% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι αξίες αυτές θα πληγούν τόσο από την πτώση της στερλίνας όσο και από το κραχ στις τιμές των μετοχών.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος, εμφανίζεται καθησυχαστική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες σε αυτήν, προστατεύονται τόσο λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησής τους όσο και λόγω των capital controls, που αποτρέπουν μια μαζική φυγή κεφαλαίων.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς η Βρετανία αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο αγοραστή ελληνικών προϊόντων και τον 14ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα. Μια παρατεταμένη πτώση της στερλίνας, λόγω του Brexit, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αφού θα γίνουν ακριβότερα για τους Βρετανούς.

Οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τη Βρετανία ανήλθαν το 2015 σε 2,27 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 1,07 δισ. ευρώ (πρόκειται για το 4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών).

Οι εισαγωγές προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία ανήλθαν σε 1,19 δισ. ευρώ, φθάνοντας το 2,9% του συνόλου.

Το 60,5% των εξαγωγών αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα και το 29,5% σε αγροτικά. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φάρμακα, πετρελαιοειδή, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λαχανικά, φρούτα, καρπούς, προϊόντα διατροφής, αυγά, μέλι, εσπεριδοειδή, πεπόνια, τυριά, γιαούρτι, σταφύλια, σταφίδες, τοματοπολτό και ελαιόλαδο.

Μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα σε προέλευση επισκεπτών στην Ελλάδα μετά τη Γερμανία. 2,5 εκατ. Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις από τη Βρετανία αντιστοιχούν στο 14,3% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων. Οι αφίξεις Βρετανών τουριστών αντιστοιχούν στο 9,2% των τουριστικών αφίξεων.

Η πτώση στην τιμή της στερλίνας μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ακριβό προορισμό. Αν και τα φετινά τουριστικά πακέτα έχουν ήδη κλείσει και δεν αναμένεται να επηρεαστούν, το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους Βρετανούς επρόκειτο να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν ακόμη αγοράσει τα πακέτα. Μεσοπρόθεσμα, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες, αν και, σύμφωνα με έκθεση της Eurobank θα μπορούσαν να μετριαστούν από αυξημένες τουριστικές ροές από τρίτες χώρες, λόγω πιθανής υποτίμησης του ευρώ.