Το μεγάλο ερωτηματικό του πρωτογενούς πλεονάσματος

Το μεγάλο ερωτηματικό του πρωτογενούς πλεονάσματος

Θολό παραμένει το τοπίο στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αναγκαίας λήψης δημοσιονομικών μέτρων.

Παρά τις συνεχείς συσκέψεις, η κυβέρνηση δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποστείλει έως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει ούτε στο ύψος των μεγεθών του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αυτό διαμορφώνεται στο 1% του ΑΕΠ, μόνο εφόσον συνεχιστούν μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή δεν υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ, που έχει θέσει η κυβέρνηση, υπάρχει μια απόκλιση των περίπου 900 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί.

Όμως οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμη εάν αποδέχονται χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού προς το παρόν, οι υπολογισμοί που κάνουν είναι με βάση τον στόχο του τρέχοντας προγράμματος, δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Η λήψη δημοσιονομικών μέτρων φαίνεται μονόδρομος και οι Βρυξέλλες έχουν στείλει το μήνυμα ότι σε αυτή την πρώτη λίστα περιμένουν να δουν μέτρα άμεσης εισπρακτικής απόδοσης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται σε δυο γραμμές, εκείνη που τάσσεται υπέρ κάποιων διορθωτικών κινήσεων στο ΦΠΑ και στους φόρους σε καύσιμα και ποτά και εκείνη που αρνείται κάθε παρέμβαση.

Το άλλο μέτωπο άμεσης παρέμβασης είναι εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αναμένονται κινήσεις για την προώθηση της συμφωνίας για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Για τις υπόλοιπες όμως, προωθείται η λύση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς ακόμη να έχουν αποφανθεί οι θεσμοί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα «καυτά» μέτωπα των εργασιακών και του ασφαλιστικού να μετατεθούν για την «μεγάλη αξιολόγηση» του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί επιπλέον χρόνος.