Το πλάνο της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία

Το πλάνο της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία

Tι προβλέπει το σχέδιο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος που θα συνοδεύει τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα πλήρες σχέδιο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος που θα συνοδεύει τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την ΕΕ, με την υπόσχεση για εμπράγματες εγγυήσεις και κατά προτεραιότητα εξέταση στις διαπραγματεύσεις, έθεσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενόψει των 27 ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν το δείπνο, η ίδια δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα ήθελε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα στα τρία εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ που ζουν σήμερα στη Βρετανία και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την προσφορά της δίκαιη.

Το «πλάνο Μέι», σύμφωνα με την ίδια παρέχει τα εξής:

– Βεβαιότητα: με σαφή δέσμευση ότι κανένας υπήκοος της ΕΕ που βρίσκεται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κληθεί νομίμως να εγκαταλείψει τη χώρα στο σημείο που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, και όλοι οι πολίτες της ΕΕ νομίμως εδώ στο σημείο που το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν το καθεστώς τους για να παραμείνουν στη χώρα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει κανέναν να φύγει, ούτε θέλει να χωριστούν οι οικογένειες.

– Η δυνατότητα “επίτευξης καθεστώτος διαμονής”: οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ με πενταετή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε καθορισμένη ημερομηνία όχι νωρίτερα από την ημερομηνία έναρξης του άρθρου 50, και όχι αργότερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα έχει το διακανονισμένο καθεστώς διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Θα προσπαθήσουμε να τους αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις παροχές και τις συντάξεις”, φέρεται να είπε η Μέι. Κάθε πολίτης της ΕΕ που διαμένει λιγότερο από πέντε χρόνια και φτάσει πριν από την ημερομηνία λήξης θα λάβει δικαίωμα διαμονής μέχρι την συμπλήρωση της πενταετούς διαμονή του.

– Μια καθορισμένη ημερομηνία αποκοπής (αναφοράς) όχι νωρίτερα από την αρχή του άρθρου 50 και όχι αργότερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ενώ η συγκεκριμένη ημερομηνία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, η Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται επί του παρόντος στο ΗΒ, θα προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ μέχρι την ολοκλήρωση της εξόδου από την ΕΕ.

– Περίοδος χάριτος: η διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει ακόμη να καθοριστεί αλλά αναμένεται να είναι έως και δύο έτη – για να επιτρέψει στους ανθρώπους να ρυθμίσουν το καθεστώς τους σύμφωνα με νέους κανόνες.

«Σε κανένα Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτή την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί διά νόμου να φύγει από την χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων σήμερα το βράδυ σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βρετανοί πολίτες στα κράτη μέλη της Ένωσης.

«Οι προτάσεις της Μέι είναι μεν ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές»

Ως «πρώτο βήμα», το οποίο όμως «δεν είναι αρκετό», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη χθεσινοβραδινή πρόταση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μετά το Brexit των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν εκεί.

«Είναι μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση, η οποία δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το μέλλον τους» δήλωσε η Τ. Μέι προσερχόμενη σήμερα στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.