Το πρώτο αεροδρόμιο που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως

Το πρώτο αεροδρόμιο που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως

Γνωρίστε το μέλλον της αεροπλοΐας.

 

της Κλερ Ζίλμαν

Το μέλλον της αεροπλοΐας είναι σήμερα – σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας.

Όπως γράφουν οι New York Times, τα αεροπλάνα που θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Όρνσκολντσβικ στη Σουηδία θα λαμβάνουν οδηγίες από έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας που θα βρίσκεται 160 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη Σάντσβαλ.

Μιλάμε, δηλαδή, για το πρώτο αεροδρόμιο που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως.

Στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικρών, απομακρυσμένων αεροδρομίων καθώς και η βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας σε μεγάλα αεροδρόμια-κόμβους όπου η εναέρια κυκλοφορία γίνεται ολοένα και πυκνότερη.

Ψηφιακές βιντεο-κάμερες, κεραίες, αισθητήρες και μικρόφωνα επιτρέπουν σε έναν απομακρυσμένο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να διαχειρίζεται την εναέρια κυκλοφορία εξ’ αποστάσεως, σαν να βρισκόταν εκεί.

Το σύστημα ελέγχου κατασκευάστηκε από την Saab, τη γνωστή σουηδική εταιρεία αεροναυτικής και τεχνολογίας, κατόπιν αιτήματος της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Σουηδίας, και εγκαταστάθηκε στα αεροδρόμια του Όρνσκολντσβικ και του Σάντσβαλ το 2012. Η πιστοποίησή του από τις ρυθμιστικές αρχές της Σουηδίας αναμένεται άμεσα, ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Η ασφάλεια του συστήματος είναι, βεβαίως, ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Για την προστασία έναντι των χάκερ, τα δεδομένα που αποστέλλονται από το Όρνσκολντσβικ προς το κέντρο ελέγχου στο Σάντσβαλ μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών συγκεντρώνονται με τη βοήθεια εξειδικευμένου hardware και κρυπτογραφημένου λογισμικού. Επίσης, η Saab χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα δεν είναι παραποιημένα.