To σκάνδαλο Dieselgate δε δίδαξε πολλά στις αυτοκινητοβιομηχανίες

To σκάνδαλο Dieselgate δε δίδαξε πολλά στις αυτοκινητοβιομηχανίες
87239539

Συνεχίζουν να εξαπατούν όλο και περισσότερο με τους ισχυρισμούς τους για την κατανάλωση καυσίμου.

του Τζέφρι Σμιθ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο τολμηρές στους ψευδείς ισχυρισμούς τους σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου των αυτοκινήτων τους, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που εργάστηκε για να αποκαλύψει το σκάνδαλο των εκπομπών των ντίζελ των μοντέλων της Volkswagen.

Οι οδηγοί έχουν αποδεχθεί εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση των αυτοκινήτων τους δεν είναι ποτέ τόσο καλή όσο εκείνη που ισχυρίζεται ο κατασκευαστής. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει επειδή οι κανόνες επιτρέπουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να δοκιμάζουν τα μοντέλα τους κάτω από εξιδανικευμένες εργαστηριακές συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό κόσμο της οδήγησης.

Αλλά το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές (ICCT) ανέφερε σε μια νέα έκθεση την Τετάρτη ότι το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τους ισχυρισμούς των αυτοκινητοβιομηχανιών γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Αφού εξέτασε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα από όλη την Ευρώπη, το ICCT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση διαφορά μεταξύ των δύο (πραγματικότητας και ισχυρισμών) είχε διευρυνθεί στο 42%, από μόλις 25% το 2013 και 15% πριν από δέκα χρόνια.

Το ICCT στηρίχθηκε στην ολλανδική Οργάνωση Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO) και στοιχεία από τις ενώσεις καταναλωτών και οδηγών στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι όλα τα κόλπα που εφαρμόζουν – υπερ-φουσκωμένα λάστιχα, κατηφορική κλίση για τις δοκιμές κλπ – είναι όλα νόμιμα, και πράγματι έτσι είναι. Αυτό συμβαίνει χάρη στο εκτεταμένο lobbying της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εκπόνηση της σχετικής νομοθεσίας, όπως τεκμηριώνεται με εξαντλητική λεπτομέρεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Εταιρικό Παρατηρητήριο της Ευρώπης.

Βεβαίως, η εξαπάτηση δεν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Το δείγμα του ICCT περιελάμβανε αυτοκίνητα από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, από τα οποία κανένα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Πράγματι, η Mitsubishi Motors έχασε την ανεξαρτησία της και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της φέτος, μετά από την παραδοχή ότι επί μια δεκαετία έλεγε ψέματα για την κατανάλωση των οχημάτων της.

Αλλά το πιο σημαντικό για τη βιομηχανία αυτοκινήτων είναι ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την κατανάλωση των οχημάτων στερούν από τα ταμεία της ΕΕ εκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν ετήσιο φόρο για τα αυτοκίνητα με βάση το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα CO2 που πιστεύεται ότι εκπέμπουν.