Το βαρύ κόστος του Brexit: 82 δισ. δολάρια χαμένες επενδύσεις

Το βαρύ κόστος του Brexit: 82 δισ. δολάρια χαμένες επενδύσεις
epa05621295 A man crosses Waterloo Bridge with the backdrop of the City of London and the financial district in London, Britain, 07 November 2016. Prime Minister Theresa May said Britain would become the ultimate free trade champion as she laid the groundwork Monday for a potential post-Brexit deal with India, the world's fastest growing major economy. EPA/HANNAH MCKAY

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν είναι καθόλου φτηνή.

Απώλειες επενδύσεων που μπορεί να φτάσουν έως τα 82 δισ. δολάρια σημειώθηκαν μετά την απόφαση του Βρετανικού λαού να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο φετινό δημοψήφισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το ένα τρίτο της επιχειρηματικής και επενδυτικής ελίτ της χώρας, υπολογίζοντας τις επενδύσεις οι οποίες είτε ακυρώθηκαν είτε κινδυνεύουν να αναβληθούν.

Σύμφωνα με έρευνα της Hitachi Capital και του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, περισσότερες από το 40% των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων εγκατέλειψαν τα σχέδια επενδύσεων εξαιτίας του Brexit. Ο κυριότερος λόγος για αυτήν την εξέλιξη ήταν η μεγάλη πτώση της αξίας της λίρας, καθώς από το δημοψήφισμα και μετά η ισοτιμία με το δολάριο έπεσε κατά 15%.

Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Οι πιο ευαίσθητοι κλάδοι μετά το δημοψήφισμα παραμένουν οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογικές επιχειρήσεις, με το 40% εξ αυτών να δηλώνει ότι πραγματοποιεί δεύτερες σκέψεις για οποιουδήποτε είδους επένδυση.

Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται στο ελάχιστο από τις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές του χώρου της νοσοκομειακής περίθαλψης και της αναψυχής, κι αυτό διότι η φτηνότερη λίρα σημαίνει πως όλο και περισσότεροι Βρετανοί δεν θα φεύγουν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.